Предстоящи събития
  Начало » Новини English version 
Контакти                        
България, Пловдив 4000
бул. Менделеев 12
тел.: (032) 654200
факс.: (032) 633157

Банкова сметка
IBAN: BG50 UNCR 7527 3154 6315 00
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Център за развитие на човешките ресурси Система за управление на качеството Система за дистанционно обучение Управление на работните процеси
Студентите от АУ с награди и отличия на младежки бизнес форум Изгряващи звезди
07.06.2017
  ШРИФТ

Най-големият младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ тази година се проведе на 1-2 юни в комплекс Камчия в партньорство с Община Варна. Организатор на инициативата е JA Bulgaria (Джуниър Ачийвмънт България), чиято мисия е да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си.

По време на деветото издание на Младежкия стартъп форум 350 ученици и студенти от цяла България демонстрираха своите продукти и услуги, разработени през годината, и представиха дейността си пред жури.

Общо 41 учебни компании се бориха за приза „Най-добра учебна компания на България“. По време на форума своите бизнес разработки представиха и 25 студентски екипа от цялата страна, които участват в програмата JA Startup.

Студенти от АУ участват в проект „Агропредприемачи на бъдещето“, иницииран от Джуниър Ачийвмънт България и евродепутата Владимир Уручев. Проектът има за цел да насърчи младите хора да излязат извън „комфортната си зона“, да тренира тяхното иновативно и креативно мислене, да им даде основни познания за стартиране на малко предприятие в сферата на земеделието и устойчивото развитие и да ги мотивира за свой агростартъп.

Участниците в проекта сформираха две студентски компании, с които  достойно се представиха в бизнес форума „Изгряващи звезди“.

Екипът на компанията AGROFUTURE е в състав от студенти специалност „Растителна защита“ с ментор гл. ас. д-р Мария Витанова. Студентската компания има мисия да предостави на българския фермер един иновативен метод на прецизно земеделие, насочен към използване на по-малко количество пестициди и торове и оптимизиране на разходите върху производстовото на продукцията им.

Agrofuture е компания в сферата на услугите, чиято основна функция е обследване на селскостопански полета с авиационна безпилотна техника и консултации на фермери при възникнал и констатиран проблем. Мисията на студентската компания е да предостави на клиентите си нужната информация къде са проблемите в полетата им и как да се справят с тях на база снимки от въздуха, които се извършват от безпилотна техника с GPS навигация. Създават карти на полетата и дават важна информация за наличието на зони или растения в стресово състояние на база отразена светлина в инфрачервения сектор и насочват вниманието на фермера към проблемната зона, предлагат план за действие – вземат нужните мерки върху проблемните участъци за предпазване на посева.

АУ се представи успешно и със студентската компания AGROWARE, чийто екип включва студенти от Факултета по икономика с ментор ас. д-р Мариана Шишкова. Mисията на компанията е да съдейства на дребните и средни земеделски производители при достъпа им до финансиране от европейските фондове, с цел модернизация и постигане на по-висока рентабилност и конкурентоспособност на стопанствата. Основната икономическа дейност на компанията е насочена към разработване на инвестиционни проекти в сферата на аграрния сектор, както и последващо съдействие при тяхното изпълнение и мониторинг. Планира се тази дейност да бъде осъществявана посредством вече изградена интернет платформа (www.agroware.net). Информацията на платформата е систематизирана, актуална и най-важното – написана на достъпен език. Земеделските стопани имат възможност да отправят директни запитвания онлайн и да получават експертни съвети в администрирания от екипа форум. В процес на разработване е мобилно приложение, чрез което производителите ще получават навременни известия относно важна информация и срокове в областта, която ги интересува. Очаква се тази услуга да спести време и ресурси на потребителите, както и да повиши активността на младите хора в сектора.

Жури от топ мениджъри от бизнеса, предприемачи и представители на държавните институции оцени участниците и връчи престижните призове.

Отборът AGROFUTURE на Аграрния университет в състав: Стоян Димитров, Антонио Николов, Александър Сотиров и Тодор Тодоров заслужено спечели следните отличия и награди:


Събитието е финал за учебната година на програмите “JA Стартъп” и „Учебна компания” на JA, призната от Европейската комисия още през 2006 г. за най-добрата практика в обучението на млади хора по предприемачество.

Ръководството на Аграрния университет изказва специална благодарност и поздравява студентите и техните ръководители за достойното им представяне на младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ и за издигане  престижа на университета.

За АУ | Ръководство | Факултети | Катедри | Центрове и Звена | Администрация | Учебна дейност | Кандидат студенти | Линкове | Ел. Поща | За Контакти

© 2008-2018 Аграрен Университет Пловдив. Всички права запазени.

Сътворено от За Вас