Патронен празник на Факултета по агрономство „Св. Димитър Солунски”

31.10.2017

На 26.10.2017 г. Факултетът по агрономство почете своя патрон „Св. Димитър Солунски”. На тържеството присъстваха ръководството на Аграрния университет, декани, колеги от научни институти, представители на фирми от аграрния сектор, преподаватели, служители и студенти. Гости на тържеството бяха г-жа Тодорова – главен секретар на Националната служба за съвети в земеделието, проф. Меллер и д-р Милчарски /декан и заместник декан на Факултета по управление на околната среда и селското стопанство в Западнопомеранския технологичен университет в гр. Шчечин, Полша/ и проф. Ядчак – дългогодишен Еразъм координатор в същия университет и възпитаник на Аграрния университет.

Ректорът на университета проф. Янчева приветства всички гости на тържеството.  Тя подчерта, че Факултетът по агрономство от две години оглавява рейтинговата система в направленията Растениевъдство и Животновъдство, а тази година е на второ място сред сродните институции в страната и по научни изследвания. Празнично слово произнесе и деканът на факултета – проф. Берова. Тя обърна внимание на факта, че точно преди 20 г. факултетът приема името “Св. Димитър Солунски”. Участниците в тържеството бяха поздравени от г-жа Тодорова и проф. Меллер.

След музикалния поздрав  честването на празника продължи с тържеството по случай преименуването на учебна зала № 117 на катедра Земеделие и хербология в Зала по хербология “Проф. Фетваджиева”.

В края на мероприятието бяха представени нови експонати за музейната сбирка „Земята и човека”, предоставени от студентите от I-ви курс специалност Агрономство /Полевъдство/ и Зооинженерство. Експозицията беше подготвена от проф. Георгиева и гл. ас. д-р Сукарев от катедра Туризъм. Сърпове, ножици за стригане на животни, приспособления за предене,  газени лампи и дори носии, престилки и цървули от бабиния скрин бяха представени в етнографската експозиция.

Честването на патронния празник продължи на 27.10.2017 г. в комплекс Боровец с традиционна вечеря, с много танци, веселие и забава.