Библиотеката отбеляза Деня на народните будители

01.11.2017


На 31.10. 2017 г. Денят на народните будители бе отбелязан официално в Библиотеката на АУ. Събитието се откри с изпълнение на „Хубави си моя горо“ от ученичката Савина Савова от VІ б клас на ОУ „Васил Левски“.

Присъстваха ректори, преподаватели, служители и студенти, а също така и бивши колеги, работили в Библиотеката.

Ректорът на университета, проф. д-р Христина Янчева, поздрави всички за празника. Тя подчерта значението на този Ден, в който почитаме радетелите за българска култура и образование. Приветствие към присъстващите поднесе и директорът на Библиотеката, д-р Петя Георгиева, която използва момента да благодари на ръководството за обновените зали в Библиотеката и как с това тя се превърна в едно по-уютно място за съхранение, обмен и разпространение на информация и знание.    

В духа на искрена признателност към книжовниците и просветителите, се откри и изложба на научните трудове, съхранявани в библиотечния фонд, на будителите на Аграрен университет, допринесли за неговото укрепване и развитие. Това са преподаватели, научни работници, повечето от тях заемащи важни позиции в академичната структура при създаването на Университета. Едни от произведенията, които могат да се видят в изложбата, са следните:


В Читалнята на Библиотеката бе отреден специален кът на Димитър Димов и първото издание на романа му „Тютюн“, написан на територията на Аграрен университет. Освен голям български писател, Димитър Димов е доцент от АУ, професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни.

Посетилите събитието се насладиха на приятната атмосфера на обновената Библиотека с чаша вино, приятна музика и домашно приготвени сладкиши от библиотечния екип.