Животновъдни науки
Катедра "Животновъдни науки" е наследник на едни от първите катедри на Агрономическия факултет и Аграрния университет, поставили началото на висшето аграрно образование в гр. Пловдив. Катедрата е с богата история и традиции. През годините, обучението по животновъдство в Университета претърпява различни промени, но винаги е заемало водещи позиции в аграрното образование.
Понастоящем в катедра "Животновъдни науки" работят 17 преподаватели на основен трудов договор и 5 хонорувани преподаватели, в това число, 6 професори, 10 доценти и 6 асистенти, 3 доктор на науките и 20 доктори. Учебната и научно–изследователската работа се подпомага от 2 специалисти.
Катедра "Животновъдни науки" води обучение във всички специалности и факултети на Аграрния университет. Тя е основно звено на обучението по специалност "Зооинженерство". В катедрата се извеждат 75 курса по 41 дисциплини за студентите от степен "Бакалавър". Катедрата е водеща в обучението по 5 магистърски програми.
Научните интереси на академичния състав на катедрата са в различни области на животновъдството, като водещи са изследванията по биологично животновъдство, съхраняване на генофонда на националните породи, подобряване на биологичните качества и усъвършенстване на технологиите на производство на животинска продукция.
Катедра "Животновъдни науки" разполага с 7 учебни зали, научно-изследователска лаборатория, химична лаборатория и учебно-опитно и внедрителска база, в която се поддържа колекционно стадо от 13 вида с над 40 породи животни, линии, хибриди.
Ръководител
доцент д-р Людмила Николова
- телефон: +359 32 654 352
- E-mail: l_nikolova@au-plovdiv.bg
Състав
професор д.н. Димитър Греков
- телефон: +359 32 654 335
- E-mail: grekov@au-plovdiv.bg
професор д.н. Димо Пенков
- телефон: +359 32 654 324
- E-mail: d_penkov@au-plovdiv.bg
професор д-р Васил Николов
- телефон: +359 32 654 354
- E-mail: v_nikolov@au-plovdiv.bg
професор д-р Васко Герзилов
- телефон: +359 32 654 341
- E-mail: vasko@au-plovdiv.bg v_gerzilov@abv.bg
професор д-р Дойчо Димов
- телефон: +359 32 654 351
- E-mail: doytcho.dimov@au-plovdiv.bg
професор д-р Пламен Петров
- телефон: +359 32 654 280
- E-mail: plpetrov@au-plovdiv.bg
доцент д-р Матина Димитрова
- телефон: +359 32 654 353
- E-mail: m.nickolova@au-plovdiv.bg
доцент д-р Румяна Иванова
- телефон: +359 32 654 491
- E-mail: r.ivanova@au-plovdiv.bg
доцент д-р Атанас Вучков
- телефон: +359 32 654 351
- E-mail: a_vu@au-plovdiv.bg
главен асистент д-р Ивелина Запрянова
- телефон: +359 32 654 352
- E-mail: ivelina_z@au-plovdiv.bg
главен асистент д-р Петър Петров
- телефон: +359 32 654
- E-mail: bonchev_petrov@au-plovdiv.bg
главен асистент д-р Радка Малинова
- телефон: +359 32 654 353
- E-mail: radka_m@au-plovdiv.bg
асистент д-р Светослав Карамфилов
- телефон: +359896608463
- E-mail: steven.k@au-plovdiv.bg
Администрация
Мария Илиева
- телефон: +359 654 484
- E-mail: herbologia@mail.bg
Анатомия на домашните животни
Курсът по Анатомия на домашните животни е предназначен за студентите редовно обучение от Факултета по Агрономство, специалност – Зооиженерство, професионално направление – Животновъдство.
Дисциплината “Анатомия на домашните животни” представлява осн ...
Биологични основи на аквакултурата
Аквакултурата е подотрасъл на аграрното стопанство. Задачата ѝ е производство на хидробионти за нуждите на човечеството. Аквакултурата е с най-бързи темпове на нарастването, като в ЕС на сектора се отделя подчертано внимание. Организиране на устойчиво аквапроизводство изисква ...
Биологични основи на говедовъдството и биволовъдството
Учебната програма по дисциплината “Биологични основи на говедовъдството и биволовъдството” е предназначена за студенти, специалност Зооинженерство, степен бакалавър. Програмата е съобразена с изучаваното от студентите по останалите дисциплини без да се допуска излишно повторе ...
Биологични основи на овцевъдството и козевъдството
Дисциплината “Биологични основи на овцевъдство и козевъдство” е дисциплина включена в учебния план на специалността Животновъдство и се изучава в две части. Подбраните тематични единици осигуряват теоретична и практическа подготовка на студентите от Агрономическия факул ...
Биологични основи на птицевъдството
Птицевъдството е вторият по обем на продукция и в стойностно изражение сектор на животновъдството след млечното говедовъдство и първият по тренд на нарастване през последните години. В световен мащаб непрекъснато се увеличава производството и потреблението на птичи продукти, ...
Биологични основи на свиневъдството
Съвременното свиневъдство е високопродуктивен отрасъл на животновъдството с голям производствен потенциал. За реализирането на възможностите е необходимо пълно взаимодействие между генотипа на животните, хранене, развъждане и др. В историята на свиневъдството на нашата ...
Бубарство
В дисциплината Бубарство студентите ще бъдат запознати основно с анатомията на черничевата копринена пеперуда, с нейната морфология и основните болести. Ще бъдат разгледани съвременни технологии за съхраняването но бубените яйца, инкубацията и отглеждането на копринената пепе ...
Генетични основи на селекцията
.
Животновъдство
.
Зайцевъдство
Зайцевъдството и дивечовъдството са сравнително нова дисциплина. Въведена е при подготовката на специалността зооинженер. Тя въоръжава студента с творчески познания и практически умения по въпросите на развъждането, храненето, отглеждането и първичната обработка на получената ...
Здравеопазване
Дисциплината “Здравеопазване” има за цел да запознае студентите по зооинженерство с основни въпроси от някои дисциплини, които се изучават в специалността “Ветеринарна медицина”. Като база върху която се изграждат познанията върху учението за болестта служи патологичната морф ...
Зоохигиена със зоопрофилактика
Основна задача на курса е да подготви студентите-зооинженери успешно да се справят с контрола и изпълнението на програмите по отглеждане, хранене и експлоатация на с. с. животни в условията на практиката, които са насочени към опазване на околната среда, запазване здравето на ...
Коневъдство
Конят винаги е играл изключително важна роля в историята на човечеството.
Първоначално конят е бил само дивеч за хората. Много продукти са получавани от коне – месо, мляко, използвани са конските кожи за изработване на облекла, костите - за направа ...
Непреживно животновъдство
.
Обща физиология на животните
.
Основи на храненето
Предмет на дисциплината “Основи но храненето” е изучаването на основните въпроси по химичния състав на фуражите, както и енергийната и протеинова хранителност на същите за различните видове и категории животни.
Целта на курса е да се дадат на студен ...
Преживно животновъдство
.
Пчеларство
Дисциплината Пчеларство има за цел да даде на студентите основни познания за биологията, анатомията, физиологията, екологията, етологията, селекцията, промишлените технологии на отглеждането и използването на медоносната пчела за получаването на повече и по-качест ...
Развъждане на животни
.
Репродукция на животните
Дисциплината “Репродукция на животните” е включена в учебния план на спец. Зооинженерство степен бакалавър. Програмата е съобразена с изучаваното от студентите по останалите дисциплини като е избегнато излишно повторение на учебния материал. Съдържанието на методичните ...
Специална физиология на животните
.
Технология на аквакултурата
Аквакултурата е подотрасъл на аграрното стопанство. Задачата ѝ е производство на хидробионти - риба, мекотели, растения, както и земноводни, за нуждите на човечеството. Често аквакултурата наричат «водно зооинженерство». Като част от глобалното аграрно стопанство и в частност ...
Технология на говедовъдството и биволовъдството
Учебната програма по дисциплината “Технология на говедовъдството и биволовъдството” е предназначена за студенти, специалност Зооинженерство, степен бакалавър. Програмата е съобразена с изучаваното от студентите по останалите дисциплини, без да се допуска излишно повторение на ...
Технология на овцевъдството и козевъдството
Дисциплината “Технология на овцевъдството и козевъдството” е основна дисциплина в учебния план на специалността Зооинженерство. Подбраните тематични единици осигуряват теоретична и практическа подготовка на студентите от Агрономическия факултет по важни аспекти на произ ...
Технология на птицевъдството
Целта на изучаваната дисциплина е студентите да придобият необходимите теоретични знания и практически умения в областта на инкубацията и технологиите на отглеждане на различни видове с. с. птици, които да приложат в различни сфери на птицевъдния сектор.
Технология на свиневъдството
Свиневъдството е един от най – бързо променящите се отрасли на животновъдството, който осигурява до 34% от общо произведеното месо в страната, и до 66% от червеното месо. Развитието на отрасъла зависи основно от използваните породи и хибриди свине, производството на фуражи, т ...
Управление на генетичните ресурси
Дисциплината “Управление на генетичните ресурси“ е продължение на дисциплината „Развъждане на животните” и трета, завършваща част на обучението за принципите, подходите и методите за генетичното изменение на домашните животни. Дисциплината започва с определение на термина „ге ...
Хранене и развъждане на животните
.
Хранене на животните
Предмет на дисциплината “Хранене на животните” е изучаването на:
1. Хранителната стойност на фуражите за различинте видове и категории животни.
2. Основните изисквания на различните видове и категории животни към храната и храненето ...
Цитология, хистология и ембриология на животните
.
Частно животновъдство
.