Животновъдни науки

Катедра "Животновъдни науки" е наследник на едни от първите катедри на Агрономическия факултет и Аграрния университет, поставили началото на висшето аграрно образование в гр. Пловдив. Катедрата е с богата история и традиции. През годините, обучението по животновъдство в Университета претърпява различни промени, но винаги е заемало водещи позиции в аграрното образование.

Понастоящем в катедра "Животновъдни науки" работят 17 преподаватели на основен трудов договор и 5 хонорувани преподаватели, в това число, 6 професори, 10 доценти и 6 асистенти, 3 доктор на науките и 20 доктори. Учебната и научно–изследователската работа се подпомага от 2 специалисти.

Катедра "Животновъдни науки" води обучение във всички специалности и факултети на Аграрния университет. Тя е основно звено на обучението по специалност "Зооинженерство". В катедрата се извеждат 75 курса по 41 дисциплини за студентите от степен "Бакалавър". Катедрата е водеща в обучението по 5 магистърски програми.

Научните интереси на академичния състав на катедрата са в различни области на животновъдството, като водещи са изследванията по биологично животновъдство, съхраняване на генофонда на националните породи, подобряване на биологичните качества и усъвършенстване на технологиите на производство на животинска продукция.

Катедра "Животновъдни науки" разполага с 7 учебни зали, научно-изследователска лаборатория, химична лаборатория и учебно-опитно и внедрителска база, в която се поддържа колекционно стадо от 13 вида с над 40 породи животни, линии, хибриди.

Администрация

Мария Илиева

Анатомия на домашните животни

Курсът по Анатомия на домашните животни е предназначен за студентите редовно обучение от Факултета по Агрономство, специалност – Зооиженерство, професионално направление – Животновъдство.

Дисциплината “Анатомия на домашните животни” представлява осн ...

Биологични основи на аквакултурата

Аквакултурата е подотрасъл на аграрното стопанство. Задачата ѝ е производство на хидробионти за нуждите на човечеството. Аквакултурата е с най-бързи темпове на нарастването, като в ЕС на сектора се отделя подчертано внимание. Организиране на устойчиво аквапроизводство изисква ...

Биологични основи на говедовъдството и биволовъдството

Учебната програма по дисциплината “Биологични основи на говедовъдството и биволовъдството” е предназначена за студенти, специалност Зооинженерство, степен бакалавър. Програмата е съобразена с изучаваното от студентите по останалите дисциплини без да се допуска излишно повторе ...

Биологични основи на овцевъдството и козевъдството

Дисциплината “Биологични основи на овцевъдство и козевъдство” е дисциплина включена в учебния план на специалността Животновъдство и се изучава в две части. Подбраните тематични единици осигуряват  теоретична и практическа подготовка на студентите от Агрономическия факул ...

Биологични основи на птицевъдството

Птицевъдството е вторият по обем на продукция и в стойностно изражение сектор на животновъдството след млечното говедовъдство и първият по тренд на нарастване през последните години. В световен мащаб непрекъснато се увеличава производството и потреблението на птичи продукти, ...

Биологични основи на свиневъдството

Съвременното свиневъдство е високопродуктивен отрасъл на животновъдството с голям производствен потенциал. За реализирането на възможностите е необходимо пълно взаимодействие между генотипа на животните, хранене, развъждане и др.  В историята на свиневъдството на нашата ...

Бубарство

В дисциплината Бубарство студентите ще бъдат запознати основно с анатомията на черничевата копринена пеперуда, с нейната морфология и основните болести. Ще бъдат разгледани съвременни технологии за съхраняването но бубените яйца, инкубацията и отглеждането на копринената пепе ...

Генетични основи на селекцията

.

Животновъдство

.

Зайцевъдство

Зайцевъдството и дивечовъдството са сравнително нова дисциплина. Въведена е при подготовката на специалността зооинженер. Тя въоръжава студента с творчески познания и практически умения по въпросите на развъждането, храненето, отглеждането и първичната обработка на получената ...

Здравеопазване

Дисциплината “Здравеопазване” има за цел да запознае студентите по зооинженерство с основни въпроси от някои дисциплини, които се изучават в специалността “Ветеринарна медицина”. Като база върху която се изграждат познанията върху учението за болестта служи патологичната морф ...

Зоохигиена със зоопрофилактика

Основна задача на курса е да подготви студентите-зооинженери успешно да се справят с контрола и изпълнението на програмите по отглеждане, хранене и експлоатация на с. с. животни в условията на практиката, които са насочени към опазване на околната среда, запазване здравето на ...

Коневъдство

Конят винаги е играл изключително важна роля в историята на човечеството.

Първоначално конят е бил само дивеч за хората. Много продукти са получавани от коне – месо, мляко, използвани са конските кожи за изработване на облекла, костите - за направа ...

Непреживно животновъдство

.

Обща физиология на животните

.

Основи на храненето

Предмет на дисциплината “Основи но храненето” е изучаването на основните въпроси по химичния състав на фуражите, както и енергийната и протеинова хранителност на същите за различните видове и категории животни.

Целта на курса е да се дадат на студен ...

Преживно животновъдство

.

Пчеларство

Дисциплината Пчеларство има за цел да даде  на студентите  основни познания за биологията, анатомията, физиологията, екологията, етологията, селекцията, промишлените технологии на отглеждането и използването на медоносната пчела за получаването на повече и по-качест ...

Развъждане на животни

.

Репродукция на животните

Дисциплината “Репродукция на животните” е включена в учебния план  на спец. Зооинженерство степен бакалавър. Програмата е съобразена с изучаваното от студентите по останалите дисциплини като е избегнато излишно повторение на учебния материал. Съдържанието на методичните ...

Специална физиология на животните

.

Технология на аквакултурата

Аквакултурата е подотрасъл на аграрното стопанство. Задачата ѝ е производство на хидробионти - риба, мекотели, растения, както и земноводни, за нуждите на човечеството. Често аквакултурата наричат «водно зооинженерство». Като част от глобалното аграрно стопанство и в частност ...

Технология на говедовъдството и биволовъдството

Учебната програма по дисциплината “Технология на говедовъдството и биволовъдството” е предназначена за студенти, специалност Зооинженерство, степен бакалавър. Програмата е съобразена с изучаваното от студентите по останалите дисциплини, без да се допуска излишно повторение на ...

Технология на овцевъдството и козевъдството

Дисциплината “Технология на овцевъдството и козевъдството” е основна дисциплина в учебния план на специалността Зооинженерство. Подбраните тематични единици осигуряват  теоретична и практическа подготовка на студентите от Агрономическия факултет по важни аспекти на произ ...

Технология на птицевъдството

Целта на изучаваната дисциплина е студентите да придобият необходимите теоретични знания и практически умения в областта на инкубацията и технологиите на отглеждане на различни видове с. с. птици, които да приложат в различни сфери на птицевъдния сектор.

Технология на свиневъдството

Свиневъдството е един от най – бързо променящите се отрасли на животновъдството, който осигурява до 34% от общо произведеното месо в страната, и до 66% от червеното месо. Развитието на отрасъла зависи основно от използваните породи и хибриди свине, производството на фуражи, т ...

Управление на генетичните ресурси

Дисциплината “Управление на генетичните ресурси“ е продължение на дисциплината „Развъждане на животните” и трета, завършваща част на обучението за принципите, подходите и методите за генетичното изменение на домашните животни. Дисциплината започва с определение на термина „ге ...

Хранене и развъждане на животните

.

Хранене на животните

Предмет на дисциплината “Хранене на животните” е изучаването на: 

1. Хранителната стойност на фуражите за различинте видове и категории животни.
2. Основните изисквания на различните видове и категории  животни към храната и храненето ...

Цитология, хистология и ембриология на животните

.

Частно животновъдство

.

...