Лозарство и овощарство

Катедра „Лозарство и Овощарство“ има дълга история в аграрното образование на България. В различни периоди от време, в нея са работили чл. кор. проф. дсн Минчо Кондарев и проф. Велко Велков, допринесли много за съвременното развитие на лозарството и овощарството в България.

Към настоящия момент катедра „Лозарство и Овощарство“ разполага с модерна база за обучение на студенти от различни квалификационни степени (бакалавър, магистър и докторант).

Катедрата е известна с учебно-опитна база, в която се поддържат над 300 лозови сорта, над 200 сорта от различни овощни видове и има експериментални насаждения с различни сортоподложкови комбинации. Базата разполага със сортимент от листопадни и нелистопадни тропични и субтропични видове.

Обучението на студентите се подпомага от  съвременна експериментална и изследователска винарска изба, в която се провеждат практическите упражнения по винарство.

Администрация

Мариана Митова

Ампелография

По дисциплината „Ампелография“, студентите  получават информация за значението, ботаническата и стопанска класификация на сем. Vitaceae Juss.(Лозови), географското разположение и разпространение на родовете, видовете и сортовете лози. В процеса на обучение, се усвояват познания за морфологич ...

Лозарство

По дисциплината Лозарство, студентите  се запознават със състоянието, проблемите и перспективите за развитието на лозарството у нас и в света. Те получават познания за биологичните изисквания на лозата при производството на лозов посадъчен материал, създаването и отглежд ...

Лозарство и биотехнологични методи

По дисциплината „Лозарство и биотехнологични методи“, студентите  се запознават със състоянието, проблемите и перспективите за развитието на лозарството у нас и в света. Получават познания за биологичните изисквания на лозата при производството на лозов посадъчен материа ...

Овощарство и лозарство

По дисциплината „Овощарство и Лозарство /част Лозарство/“, се  изучават и   посочват начините за направляване растежа и развитието на лозовото растение, с цел получаването на високи и качествени добиви от грозде. От лекциите и упражненията по лозарство студенти ...

Основи на винарството

По Дисциплината „Основи на винарството”, студентите се запознават с теоретични и практически познания за преработката на винени сортове грозде и производството на различни типове вина.

Обогатяват се техните знания за връзката между качеството на и ...

Основи на лозарството

По дисциплината „Основи на лозарството“, студентите  получават познания за състоянието и тенденциите в развитието на лозарството в България, Европа и света, разпространението и значението на лозовото растение. Изучават морфологичните, анатомични и физиологични особености ...

Основи на лозарството на ТС

Теоретичната предпоставка за рентабилно отглеждане на лозовата култура и прилагането на високоефективни технологии в страните с тропичен и субтропичен климат е доброто познаване на биологичните особености на лозовото растение.
 
Във връзка с това в курса по дисцип ...

Технологии в лозарството

По дисциплината „Технологии в лозарството“, студентите  получават подробна теоретична информация за съвременните аспекти в агротехниката на лозата. В процеса на обучение те усвояват практически умения за размножаване на лозата, производството на присадени вкоренени лози ...

Технологии в лозарството на тропика и субтропика

В курса по дисциплината „Технологии в лозарството на тропика и субтропика“, студентите усвояват знания за съвременните технологии за производство на лозов посадъчен материал, засаждане на нови лозови насаждения и комплексът от агротехнически мероприятия по отглеждането на лоз ...

Трайни култури

По дисциплината „Трайни култури“ /част Лозарство/ студентите от специалността Екология и опазване на околната среда  получават необходимите знания върху биологията на лозата, както и върху създаването и отглеждането на лозовите насаждения. Специално е акцентирано, върху ...

Основи на овощарството

Целта на курса основи на овощарството е да се дадат на студентите основни познания относно морфологичните и биологични особености на отглежданите у нас овощни растения, особеностите в плододаването им, специфичните им изисквания към екологичните условия, за размножаването им ...

Технологии в овощарството

Целта на курса по Технологии в овощарството е да се дадат на студентите основни познания за овощните култури, за създаването и отглеждането на насажденията посредством правилно прилагане на основните агротехнически мероприятия, поддържане на почвената повърхност, торене и нап ...

Основи на овощарството на ТС

Целта на курса е да се дадат на студентите познания за морфологичните и биологичните особености и стопанско значение на овощните култури от умерената, субтропичната и тропична зона. Създаване на насаждения и агротехнически мероприятия за отглеждането им. Разглеждат се  о ...

Технологии в овощарството на ТС

Целта на курса е да се дадат на студентите познания за морфологичните и биологичните особености и стопанско значение на овощните култури от умерената, субтропичната и тропична зона. Създаване на насаждения и агротехнически мероприятия за отглеждането им. Разглеждат се  о ...

Овощарство и биотехнологични методи

Целта на курса е да се дадат на студентите задълбочени познания за морфологичните и биологични особености и стопанското значение на отглежданите в промишлените насаждения овощни видове, техните изисквания към екологичните фактори, създаването на овощни насаждения и агротехнич ...

Овощарство и лозарство (част Овощарство)

От лекциите и упражненията по овощарство студентите получават необходимите знания за овощарството като подотрасъл на растениевъдството, което осигурява относително голям дял от общата продукция в отрасъла. То е от съществено значение за икономиката на страната. Учебната прогр ...

Трайни култури (част Овощарство)

По дисциплината „Трайни култури“ (част Овощарство) студентите получават необходимите познания относно морфологичните и биологични особености на отглежданите в умерената климатична зона овощни видове, техните изисквания към екологичните фактори, производство на посадъчен матер ...

Овощарство на тропика и субтропика

Целта на курса по Овощарство на тропика и субтропика е да се дадат на студентите познания, относно отглеждането на листопадни и нелистопадни овощни видове съобразно климатичните и почвени условия на тропични и субтропични райони.

Овощните култури с ...

Селекция на трайните култури

Целта на дисциплината “Селекция на трайните култури”  в частта ù  “Селекция на овощните  култури” е да се разширят познанията на студентите по овощарство и помология. Това  се осъществява чрез запознаване с основните моменти от селекцията и интродукцията п ...

Помология

Дисциплината Помология запознава студентите с районираните и перспективните български и чуждестранни сортове, определени за създаване на нови овощни насаждения в нашата страна. Изучават се характерните помологични белези на плодовете. При отделните сортове се обръща голямо вн ...

...