ПРАЗНИК НА ЛОЗАРО-ГРАДИНАРСКИЯ ФАКУЛТЕТ И ДЕНЯ НА ЛОЗАРЯ В АГРАРНИЯ УНИВЕРСИТЕТ

ПРАЗНИК НА ЛОЗАРО-ГРАДИНАРСКИЯ ФАКУЛТЕТ  И ДЕНЯ НА ЛОЗАРЯ В АГРАРНИЯ УНИВЕРСИТЕТ 01.02.2019

За поредна година Аграрният университет отбеляза тържествено Празника на Лозаро-градинарския факултет и Деня на лозаря – Трифон Зарезан. На учебно-опитната база на катедра „Лозарство“ се събраха гости, партньори и приятели на университета, които заедно с преподавателите и студентите извършиха ритуала по зарязването на лозята – толкова обичан и жив празник с хилядолетна история, който бележи началото на земеделския сезон.

IMG_6299.png#asset:4830

Гости на празника бяха: Министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, Областният управител г-н Здравко Димитров, Зам.-кметът на община Пловдив г-н Георги Титюков, районните кметове, кметове на общини, Началникът на РУО – Пловдив г-жа Иванка Киркова, дипломати, Председателят на съвета на ректорите проф. Любен Тотев, ректори на столични и пловдивски университети, партньори от бизнеса от страната и чужбина, директори на професионални гимназии от страната.

Водещи на тържеството бяха студентите Сияна и Емилио от Факултета по лозаро-градинарство.

Приветствие по повод празника поднесе Ректорът на АУ проф. Янчева. Тя поздрави гости и колеги, изтъкна постиженията на Факултета по лозаро-градинарство през изтеклата година и припомни традициите на днешния празник, като завърши с емоционалната народна благословия за плодородна година: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“

Министърът на образованието и науката г-н Вълчев изтъкна, че с удоволствие споделя емоцията на днешния празник. Той поздрави Аграрния университет за добрата работа, за постиженията в областта на образованието, науката и съвременната материалната база, като изтъкна ролята на АУ за развитие на винарската индустрия в страната.

По случай празника водосвет отслужиха отец Мирослав и отец Васил.

За първи път в историята на Аграрния университет беше избран „Цар на лозята“. Обичаят повелява той да бъде добър и щедър стопанин и късметлия човек, за да бъдат тежки гроздовете и да се лее руйно вино по време на неговото царуване. Честта се падна на младия преподавател гл. ас. д-р Боян Сталев, коронясан лично от Декана на ЛГФ доц. д-р Иван Брайков.

IMG_6334.png#asset:4831


Гл. ас. Сталев благодари за доверието, обеща да бъде грижовен стопанин и поведе гости и домакини към лозовия масив за ритуално зарязване, като обясни ролята на резитбата за плододаването на лозата. Заряза първи, поля с вино и светена вода и отправи пожелание „Колкото капки в менчето, толкова каруци с грозде тази година!“

Танцовият състав „Тракийска младост“ при АУ постави началото на традиционните български хора и увлече студенти, преподаватели и гости.

IMG_6448.png#asset:4832


Водещите подчертаха, че по традиция на Трифон Зарезан трапезата трябва да е богата, а виното – в изобилие и поканиха всички да дегустират уникалните бутикови вина на АУ за здраве и богата реколта.