Оранжерийно производство на ТС

Климатичните и социално-икономическите условия в най-южните страни на Европа и държавите в Тропични и Субтропични райони способстват зеленчукопроизводството да се обособи като специфичен подотрасъл на растениевъдството. То заема важен дял в осигуряването на ценна и разнообразна растителна храна за хората и на продукция за износ. Благоприятните природни и агро-екологични условия създават възможност за целогодишното снабдяване на вътрешния и външи пазари със зеленчуци произведени в култивационни съоръжения и на открито. Протичащите климатични промени и увеличените рискове от природо-климатичен характер затрудняват производството на зеленчуци на открито, което налага прилагането на различни варианти на защитено производство. Отглеждането на зеленчуци в култивационни съоръжения създава условия за съвременно, високо-технологично и конкурентноспособно зеленчукопроизводство.

Целта на курса е да се дадат на студентите основни познания по оранжерийно зеленчукопроизводство, Изучават се съвременните и перспективни типове пластмасови и застъклени оранжерии и други култивационни съоръжения с оглед прилагане на по-малко енергоемки технологии за получаване на високи и качествени добиви. Конструктивните особености на съоръженията се свързват с възможностите за поддържане на микроклимата в тях съобразно биологичните изисквания на растенията и на основата на програмиране на отделните фактори със съвременни технологични средства за управление и контрол на процесите и технологиите.

Основният раздел на учебната дисциплина е изучаване технологията на културите. В него се разглеждат биологичните прояви на културите, проблемите за производствени направления, сорта, разсадопроизводството и регулиране на растежните и репродуктивни прояви на растенията свързани независимо с екологичните условия.

В програмата учебния материал е групиран по теми, които са логически свързани, зависят една от друга.