Основи на зеленчукопроизводството на ТС

Целта на настоящата програма е да осигури на студентите знания по основните въпроси на общото зеленчукопроизводство, необходими като база за надстройка на специалното зеленчукопроизводство, което ще се изучава в следвания семестър. Основното внимание на лекционния курс е насочено към изучаване влиянието на най-важните екологични фактори върху растежа и развитието на зеленчуковите растения, както и към въпросите, свързани с тяхното размножаване. Разгледани са принципните основи на най-важните агротехнически мероприятия като основни лостове за получаване на повече и по-висококачествена зеленчукова продукция. Достатъчно място е отделено на разсадопроизводството и на въпросите свързани с производството на зеленчукови семена при едногодишните и двегодишни зеленчукови култури. Във връзка с по-равномерното разпределение на тематичните единици в двете части на дисциплината и с оглед подобряване успеваемостта на студентите при полагане на семестриалните изпити. В учебната програма е включен и цикъл от лекции за основните технологични аспекти при отглеждане на някои зеленчукови култури в пластмасови оранжерии. Предвидените практически занятия, които се провеждат при близки до производствените полски и оранжерийни условия, ще допринесат за обогатяване знанията на студентите в практически аспект, отнасящи се до: последователността на технологичните операции при залагането на някои ранни и средно ранни култури; до основните технологични аспекти при отглеждането на зеленчукови разсади; до изграждането на обективни критерии при преценка състоянието на зеленчуковите разсади и зеленчуковите култури и принципите при прогнозиране на съответните агротехнически мероприятия.