Лозарство и овощарство
Катедра „Лозарство и Овощарство“ има дълга история в аграрното образование на България. В различни периоди от време, в нея са работили чл. кор. проф. дсн Минчо Кондарев и проф. Велко Велков, допринесли много за съвременното развитие на лозарството и овощарството в България.
Към настоящия момент катедра „Лозарство и Овощарство“ разполага с модерна база за обучение на студенти от различни квалификационни степени (бакалавър, магистър и докторант).
Катедрата е известна с учебно-опитна база, в която се поддържат над 300 лозови сорта, над 200 сорта от различни овощни видове и има експериментални насаждения с различни сортоподложкови комбинации. Базата разполага със сортимент от листопадни и нелистопадни тропични и субтропични видове.
Обучението на студентите се подпомага от съвременна експериментална и изследователска винарска изба, в която се провеждат практическите упражнения по винарство.
Ръководител
доцент д-р Антон Йорданов
- телефон: +359 32 654 220
- E-mail: aiyordanov@abv.bg
Състав
професор д-р Валентин Личев
- телефон: +359 32 654 256 0888949756
- E-mail: vlichev@abv.bg
професор д.н. Венелин Ройчев
- телефон: +359 32 654 277
- E-mail: roytchev@yahoo.com
професор д-р Светла Янчева
- телефон: +359 32 654 312
- E-mail: yancheva_s@au-plovdiv.bg
доцент д-р Галя Добревска
- телефон: +359 32 654 249
- E-mail: g_dobrevska@au-plovdiv.bg
доцент д-р Валентин Бамбалов
- телефон: +359 32 654 276
- E-mail: bambalovvg@abv.bg
доцент д-р Людмил Ангелов
- телефон: +359 32 654 216
- E-mail: vitis.vin_29@abv.bg
доцент д-р Сава Табаков
- телефон: +359 32 654 220 +359 32 654 261
- E-mail: stabakov@au-plovdiv.bg
главен асистент д-р Панталей Каймаканов
- телефон: +359 32 654 275
- E-mail: pkaimakanov@abv.bg
главен асистент д-р Ивайло Динчев
- телефон: +359 32 654 252
- E-mail: dintchev@gmail.com
доцент д-р Боян Сталев
- телефон: +359 32 654 276
- E-mail: stalev26@abv.bg
главен асистент д-р Веселин Иванов
- телефон: +359 32 654 252
- E-mail: veselin_1978@abv.bg
асистент Анелия Попова
- телефон: +359 32 654 208
- E-mail: aneliyapopova@abv.bg
Администрация
Мариана Митова
- телефон: +359 32 654 219
- E-mail: mmitova@abv.bg
Ампелография
По дисциплината „Ампелография“, студентите получават информация за значението, ботаническата и стопанска класификация на сем. Vitaceae Juss.(Лозови), географското разположение и разпространение на родовете, видовете и сортовете лози. В процеса на обучение, се усвояват познания за морфологич ...
Лозарство
По дисциплината Лозарство, студентите се запознават със състоянието, проблемите и перспективите за развитието на лозарството у нас и в света. Те получават познания за биологичните изисквания на лозата при производството на лозов посадъчен материал, създаването и отглежд ...
Лозарство и биотехнологични методи
По дисциплината „Лозарство и биотехнологични методи“, студентите се запознават със състоянието, проблемите и перспективите за развитието на лозарството у нас и в света. Получават познания за биологичните изисквания на лозата при производството на лозов посадъчен материа ...
Овощарство и лозарство
По дисциплината „Овощарство и Лозарство /част Лозарство/“, се изучават и посочват начините за направляване растежа и развитието на лозовото растение, с цел получаването на високи и качествени добиви от грозде. От лекциите и упражненията по лозарство студенти ...
Основи на винарството
По Дисциплината „Основи на винарството”, студентите се запознават с теоретични и практически познания за преработката на винени сортове грозде и производството на различни типове вина.
Обогатяват се техните знания за връзката между качеството на и ...
Основи на лозарството
По дисциплината „Основи на лозарството“, студентите получават познания за състоянието и тенденциите в развитието на лозарството в България, Европа и света, разпространението и значението на лозовото растение. Изучават морфологичните, анатомични и физиологични особености ...
Основи на лозарството на ТС
Теоретичната предпоставка за рентабилно отглеждане на лозовата култура и прилагането на високоефективни технологии в страните с тропичен и субтропичен климат е доброто познаване на биологичните особености на лозовото растение.
Във връзка с това в курса по дисцип ...
Технологии в лозарството
По дисциплината „Технологии в лозарството“, студентите получават подробна теоретична информация за съвременните аспекти в агротехниката на лозата. В процеса на обучение те усвояват практически умения за размножаване на лозата, производството на присадени вкоренени лози ...
Технологии в лозарството на тропика и субтропика
В курса по дисциплината „Технологии в лозарството на тропика и субтропика“, студентите усвояват знания за съвременните технологии за производство на лозов посадъчен материал, засаждане на нови лозови насаждения и комплексът от агротехнически мероприятия по отглеждането на лоз ...
Трайни култури
По дисциплината „Трайни култури“ /част Лозарство/ студентите от специалността Екология и опазване на околната среда получават необходимите знания върху биологията на лозата, както и върху създаването и отглеждането на лозовите насаждения. Специално е акцентирано, върху ...
Основи на овощарството
Целта на курса основи на овощарството е да се дадат на студентите основни познания относно морфологичните и биологични особености на отглежданите у нас овощни растения, особеностите в плододаването им, специфичните им изисквания към екологичните условия, за размножаването им ...
Технологии в овощарството
Целта на курса по Технологии в овощарството е да се дадат на студентите основни познания за овощните култури, за създаването и отглеждането на насажденията посредством правилно прилагане на основните агротехнически мероприятия, поддържане на почвената повърхност, торене и нап ...
Основи на овощарството на ТС
Целта на курса е да се дадат на студентите познания за морфологичните и биологичните особености и стопанско значение на овощните култури от умерената, субтропичната и тропична зона. Създаване на насаждения и агротехнически мероприятия за отглеждането им. Разглеждат се о ...
Технологии в овощарството на ТС
Целта на курса е да се дадат на студентите познания за морфологичните и биологичните особености и стопанско значение на овощните култури от умерената, субтропичната и тропична зона. Създаване на насаждения и агротехнически мероприятия за отглеждането им. Разглеждат се о ...
Овощарство и биотехнологични методи
Целта на курса е да се дадат на студентите задълбочени познания за морфологичните и биологични особености и стопанското значение на отглежданите в промишлените насаждения овощни видове, техните изисквания към екологичните фактори, създаването на овощни насаждения и агротехнич ...
Овощарство и лозарство (част Овощарство)
От лекциите и упражненията по овощарство студентите получават необходимите знания за овощарството като подотрасъл на растениевъдството, което осигурява относително голям дял от общата продукция в отрасъла. То е от съществено значение за икономиката на страната. Учебната прогр ...
Трайни култури (част Овощарство)
По дисциплината „Трайни култури“ (част Овощарство) студентите получават необходимите познания относно морфологичните и биологични особености на отглежданите в умерената климатична зона овощни видове, техните изисквания към екологичните фактори, производство на посадъчен матер ...
Овощарство на тропика и субтропика
Целта на курса по Овощарство на тропика и субтропика е да се дадат на студентите познания, относно отглеждането на листопадни и нелистопадни овощни видове съобразно климатичните и почвени условия на тропични и субтропични райони.
Овощните култури с ...
Селекция на трайните култури
Целта на дисциплината “Селекция на трайните култури” в частта ù “Селекция на овощните култури” е да се разширят познанията на студентите по овощарство и помология. Това се осъществява чрез запознаване с основните моменти от селекцията и интродукцията п ...
Помология
Дисциплината Помология запознава студентите с районираните и перспективните български и чуждестранни сортове, определени за създаване на нови овощни насаждения в нашата страна. Изучават се характерните помологични белези на плодовете. При отделните сортове се обръща голямо вн ...