Отворени дни на "Геосемселект" ООД в Аграрен университет - Пловдив

Отворени дни на "Геосемселект" ООД в Аграрен университет - Пловдив 06.07.2020

На 3 и 4 юли 2020 г. Аграрният университет – Пловдив бе домакин на откритите дни на фирма „Геосемселект“ ООД по случай тридесетгодишния им юбилей. 

Управителят на „Геосемселект“ ООД г-жа Красимира Георгиева и Ректорът на Аграрния университет – Пловдив проф. д-р Христина Янчева откриха събитието, на което присъстваха фирми-партньори от агросектора, земеделски производители, преподаватели и студенти на АУ. 

Основател на „Геосемселект“ ООД е проф. Христо Георгиев, един от най-големите български селекциониери. Следвайки семейната традиция, днес внукът му Николай Георгиев, завършил специалност „Селекция и семепроизводство” в АУ, успешно продължава да развива дейността й. 

Ректорът проф. Христина Янчева поздрави представителите на „Геосемселект“, благодари, че са избрали точно АУ за изграждане на демонстрационната оранжерия, отчете доброто сътрудничество и изрази надежда, че то ще се развива и в бъдеще.  

„С тази демонстрационна оранжерия още веднъж показваме силната връзка между практиката, бизнеса и образованието. За нас е много важно да работим с фирми от българското земеделие, за да става то по-модерно и по-ефективно. Тази година празнуваме два юбилея – Вашата фирма навършва 30 години, а Аграрният университет отбелязва 75 години от създаването си. Надявам се да запазим сътрудничеството си, още повече, че в новата Стратегия за висше образование 2020-2030 основен акцент е връзката между образованието и бизнеса. Започнали сме и се надяваме да се развиваме в тази посока“, акцентира проф. Янчева и сподели за водещото място на университета спрямо Рейтинговата система на висшите училища в България и спрямо оценката от институционалната акредитация през 2019 г.

Вече 30 години „Геосемселект“ ООД работи активно в областта на селекцията на зеленчукови култури, основно домати, като се съобразява с потребителското търсене на сортове с типичен български вкус, но и устойчиви на бронзовост и други икономически значими болести. Развиват успешно сътрудничество с унгарската фирма „Капсикум“, с които работят по селекция на пипер.

В оранжерия на територията на университета „Геосемселект“ ООД отглежда отбрани сортове домати, които бяха представени и присъстващите можеха да дегустират: ранозреещите „Прекос“, червените „Парис“, традиционните „Рила“, вкусните „Ръгби“, розовите „Розалина роса“, оранжевата „Бендида“,  продуктивната „Реяна“ и най-новия им сорт „Армира“.

В откритата зона срещу оранжерията се отглеждат нови за българския пазар сортове пипер на унгарската фирма Capsiko. Студентите имат възможност да наблюдават отблизо процеса по засаждане и отглеждане на растенията, а благодарение на партньорството с фирмата, те посещават и производствената база, където имат достъп до процеса по селектиране.

Откритите дни преминаха ползотворно, като гостите имаха възможност да се потопят в света на производство на зеленчукови култури и да се запознаят с тънкостите при отглеждането им.