Посещение на завод „Агрия” АД, по инициатива на Интернационалната асоциация на студентите в аграрните науки (ИААС – България)

Посещение на завод „Агрия” АД, по инициатива на Интернационалната асоциация на студентите в аграрните науки (ИААС – България) 20.05.2019

На 9 май тази година по инициатива на ИААС – България студенти от АУ посетиха химическия завод „Агрия” АД. Бакалаврите от специалности Растителна защита, Полевъдство и Лозаро-градинарство бяха посрещнати в завода от г-н Ботьо Захаринов – ръководител направление „Безопасност, екология и качество”, който представи производството и дейността на завода и отправи към бъдещите специалисти покана за сътрудничество, стаж или работа за развитието на науката и агросектора. Той подчерта, че сътрудничеството между АУ и „Агрия“ продължава вече няколко десетилетия. 

20190509_103803web.jpg#asset:5449

Г-жа Елена Танчева - мениджър планиране и логистика, и възпитаник на АУ, изнесе презентация за историята и развитието на „Агрия” АД.  Макар заводът да се конкурира с други големи химически компании, може да се гордее с постиженията си – стъпил на пазара на 6 континента и утвърдил се с доказаното качество на продукцията си. Малцина вероятно и в България са запознати с факта, че почти всеки фермер на бананови дървета в Гватемала пръска с фунгициди на „Агрия” и тези дървета плододават 2 пъти в годината. Също така „Агрия Груп“ е единственият производител на биоцид с търговска марка – Perozin Marine.   

Организирана бе и обиколката на завода, като студентите се запознаха с получаването на крайния продукт, гранулиране на новите препарати и пакетиране.

За студентите едно е ясно, работа за всички има както на полето, така и в проучвателните центрове и в производството. Но най-важното е истински интерес и любов към професията.