Семинар на Европейският Форум по Храните към Европейският Парламент

На 15 Юли Европейският Форум по Храните (ЕФХ) към Европейският Парламент обсъди на специален семинар ролята и потенциала на иновативните решения в хранителната верига за постигане на целта на Европейската Зелена сделка / и Стратегията „От Фермата до Трапезата“. Събитието за ЕФР идентифицира основните предизвикателства по отношение на внедряването и управлението на иновациите в агро-хранителните вериги в ЕС и механизмите за тяхното преодоляване, за подкрепа на научните изследвания, стимулирайки стартиращите предприятия за селскостопански храни, фермерите и очакванията на потребителите.
В този контекст, Европейската комисия представи основните констатации от наскоро публикуваното проучване за изследване на нови геномни техники. Различните частни заинтересовани сектори представиха иновативни решения, насочени към предизвикателствата в различните части на агро-хранителната верига, очертавайки техните предимства за подобряване на устойчивостта на хранителната система на ЕС.
Семинарът бе модериран от Проф. д-р Владислав Попов, Зам.-ректор на АУ-Пловдив, член на Управителния Борд на ЕФХ, който обобщи и позицията на научноизследователската общност по повдигнатите теми.
Европейският форум по храните https://europeanfoodforum.eu/ е независим, политически безпартиен форум, ръководен и управляван от избрани членове на Европейския парламент, който има за цел да насърчи отворен диалог относно устойчивите агро-хранителни системи между политиците, участниците в веригата за доставки на храни, организациите на гражданското общество, научни изследвания и академични среди и други публични институции. Той е основан в края на 2019 г. от 5 евродепутати от 5 различни държави и 3 политически групи на ЕП.