Катрина Клаас-Мюлхойзер 12.12.2019

Г-жа Катрина Клаас-Мюлхойзер е завършила „Индустриален бизнес мениджмънт“, а след това „Бизнес администрация“ в Швейцарски университет „Св. Гален“. След придобиване на магистърска степен тя работи в Швейцария и Чили за международната корпорация ABB – производител на автоматизирани и енергийни технологии.

Г-жа Клаас-Мюлхойзер заема поста Заместник-председател на Общото събрание на акционерите на групата CLAAS от 2004 г., а от 2010 г. е и Председател на Надзорния съвет.

Допълнителните й ангажименти са:

  • Член на Надзорния съвет на KWS /Ка Ве Ес/ от декември 2007 г.
  • Член на Консултативния съвет на Комерцбанк от 2008 г.
  • Член на Германския комитет за Източноевропейските икономически връзки
  • Член на Борда на Азиатско-Тихоокеанския комитет на германския бизнес.

 През май 2018 г. Университетът „Харпър Адамс“ във Великобритания удостоява г-жа Катрина Клаас-Мюлхойзер с почетното звание Doctor honoris causa.

 Г-жа Клаас-Мюлхойзер е семейна с три деца.

 CLAAS е семейна фирма, основана през 1913 г. и е сред водещите производители на земеделска техника на световно ниво. Компанията със седалище в Харсенвинкел, Германия, е европейски лидер по продажби на комбайни. CLAAS е световен лидер в друга голяма производствена  група – тази за самоходни фуражокомбайни.

CLAAS е завоювал позиции в световен мащаб с предлаганите земеделски технологии благодарение на произвежданите трактори, балировачки и сенокосачки. Производственото портфолио включва и съвременни информационни технологии в земеделието.

В CLAAS работят 11 хиляди души по целия свят, а годишният оборот на компанията възлиза на 3,8 милиарда евро за 2018 финансова година.

 КЛААС и представителството им в България – фирма Рапид се утвърдиха като устойчиви партньори на Университета, пряко ангажирани в осигуряването на качествено теоретично и практическо обучение на нашите студенти. Днес ще имаме удоволствието да открием официално реновирана и обзаведена учебна зала с любезното им съдействие и предоставена техника.

 Академичният съвет на АУ оценява заслугите на г-жа Катрина Клаас-Мюлхойзер и я удостоява с почетното звание Doctor Honoris Causa със свое решение от 12.07.2019 г., Протокол № 13.