Аграрен туризъм

  • Форма на обучение Редовно, Задочно
  • Степени на обучение Бакалаври

ЦЕЛ НА ОБУЧЕНИЕТО

Образователните цели на обучението са свързани с подготовката на висококвалифицирани кадри, отговарящи на потребностите на съвременния туристически бизнес и в съответствие с Националната квалификационна рамка на Република България:

  • фундаментални теоретични знания и практически умения в професионално направление 3.9 „Туризъм“;
  • профилираща подготовка в областта на специализираните видове туризъм;
  • лични качества и способности, професионални умения, знания и разбиране, способстващи за бърза адаптивност на студентите към работната среда;
  • чуждоезикова подготовка.

ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНЦИИ

Придобитите знания, умения и компетенции от завършилите бакалавърската програма по специалност „Аграрен туризъм“, изцяло отговарят на изискванията на Националната квалификационна рамка на Република България. Ключовите компетенции се формират чрез езиково и специализиращо обучение, ролеви игри и решаване на казуси, разработване на проекти с практическа насоченост, производствен стаж по основните дейности на туристическите предприятия и организации.


1. Фундаментални знания, умения и компетенции:


 управление;
 информатика и информационни технологии, прилагани в туризма;
 право и нормативно-правна уредба на туризма;
 статистика;
 счетоводство и финанси;
 икономика;
 чуждоезикови.


2. Професионални знания, умения и компетенции в професионално направление 3.9“Туризъм“:


 туризмът като социално-икономическо явление;
 туристически пазари и маркетинг;
 туристически ресурси;
 хотелиерство и ресторантьорство;
 туроператорска, агентска и специализирана транспортна дейност;
 управление на човешките ресурси в туристическите организации;
 управление, реклама и промоция на туризма;
 развитие на селски и аграрен туризъм;
 управление и организация на селскотуристическите обекти;
 управление на селскотуристическа дестинация;
 развитие, координация и организация на обслужването при специализираните видове туризъм – селски, аграрен, екологичен, винен, културен и други;
 основни умения за разработване и изпълнение на проекти за развитие на специализирани видове туризъм;
 способност да идентифицират адекватни източници на информация и да използват широк арсенал от методи и оригинални методики за туристически проучвания на различни пространствени нива;
 способност за критична оценка на хипотези, теории и политики;
 умение за провеждане на самостоятелна проучвателна дейност;
 умение за организиране на работа в екип и други.


ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ И ФОРМИ НА ОБУЧЕНИЕТО


Обучението в бакалавърската програма по „Аграрен туризъм“ се осъществява в редовна и задочна форма. Сроковете за обучение са представени в таблица 1.


Форма на обучениеПродължителност на обучениетоКредити по ECTS (съобразно учебния план)
Редовна8 семестъра245
Задочна9 семестъра245

Кандидатите трябва да са завършили средно образование. Балът за кандидатстване се формира на базата на:

 успех от диплома за средно образование и
 успех от положени Държавни зрелостни изпити или кандидатстудентски изпит.

НАЧИН НА ЗАВЪРШВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО 

След семестриалното завършване, студентите завършват бакалавърската програма с полагане на писмен Държавен изпит по специалността и писмен Държавен изпит по чужд език (предварително избран). Студентите със среден успех от курса на следване минимум много добър (5,00), имат възможност за разработят и защитят дипломна работа, заместваща писмения Държавен изпит по специалността.

ПРИДОБИТА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН И ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ ПРИ ЗАВЪРШВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО

Успешно завършилите специалността „Аграрен туризъм“, придобиват образователно-квалификационна степен „бакалавър“ с професионална квалификация „туризъм“.

ВЪЗМОЖНАТА ПРОФЕСИОНАЛНА И ДЛЪЖНОСТНА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ЗАВЪРШИЛИТЕ СПЕЦИАЛНОСТТА

Завършилите обучението си, могат да се реализират като:
 ръководни кадри в различни по вид и големина туристически предприятия от всички сектори на туристическата индустрия;
 създаване на хотелиерски и ресторантьорски продукт;
 създаване на специфичен продукт в туроператорската, агентската и транспортната дейност;
 собственици на обекти за селски и аграрен туризъм;
 управление на продукта на туристическата дестинация;
 ръководни кадри в браншови и териториални неправителствени организации, свързани с развитието на туризма;
 организатори на туризма и маркетингови експерти на туристически дестинации на местно ниво;
 експерти в отдели на държавната и общинската администрация, които имат отношение към планирането и развитието на туризма;
 консултанти във връзка с внедряването на управленски практики за човешките ресурси, насочени към потоците на движение на хора в туристическата организация, изпълнението на задачите, организацията на работа, комуникациите и други.

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩО ОБУЧЕНИЕ И КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ЗАВЪРШИЛИТЕ СПЕЦИАЛНОСТТА

Завършилите бакалавърската програма по „Аграрен туризъм“ имат възможност да продължат обучението си в магистърски курс „Управление на туризма“ в професионално направление 3.9 Туризъм, както и всички останали магистърски програми, предлагани в АУ – Пловдив, в други висши училища в страната и чужбина.