Биологични основи на овцевъдството и козевъдството
Дисциплината “Биологични основи на овцевъдство и козевъдство” е дисциплина включена в учебния план на специалността Животновъдство и се изучава в две части. Подбраните тематични единици осигуряват теоретична и практическа подготовка на студентите от Агрономическия факултет по някои основни аспекти на овцевъдството и козевъдството. Дисциплината “Биологични основи на овцевъдството и козевъдството” е структурирана съобразно специфичните производствени процеси в овцевъдството характерни за есенно-зимния период. Разглеждат се важни въпроси свързани с храненето и заплождането на овцете и вълнодайната продуктивност.
С усвоените знания по дисциплината Биологични основи на овцевъдството и козевъдството студентите от специалността Зооинженерство придобиват задълбочени познания и умения при управление на производството в овцевъдството и козевъдството през есенно-зимния период и окачествяването на вълната и научават възможности за включване отглеждането на овце и кози в различни смесени земеделски производствени системи.