Биологични основи на птицевъдството

Птицевъдството е вторият по обем на продукция и в стойностно изражение сектор на животновъдството след млечното говедовъдство и първият по тренд на нарастване през последните години. В световен мащаб непрекъснато се увеличава производството и потреблението на птичи продукти, както и асортимента от тях. Птицевъдството се изучава в две части: Биологични основи на птицевъдството и Технология на птицевъдството. 

В дисциплината Биологични основи на птицевъдството са подбрани теми, които дават на студентите теоретични познания относно произхода на птиците и тяхната еволюция, морфологичните и физиологични им особености като отделен клас; стопанската класификация, генетичното им разнообразие – видове, породи, хибриди, линии, продуктивността им характеристика – яйценосна и месодайна, прилагането на селекционни програми и изискванията им по отношение на храненето. 

Целта на изучаваната дисциплина е студентите да придобият нови знания и надградят старите, които да приложат в различни сфери на птицевъдния сектор.