Зайцевъдство

Зайцевъдството и дивечовъдството са сравнително нова дисциплина. Въведена е при подготовката на специалността зооинженер. Тя въоръжава студента с творчески познания и практически умения по въпросите на развъждането, храненето, отглеждането и първичната обработка на получената продукция от зайците. На базата на получените познания от общообразователните и фундаментални науки дисциплината” Зайцевъдство и дивечовъдство” оформя конкретни знания и умения на зооинженера по редица въпроси, свързани с ежедневната му работа като специалист.

Дисциплината запознава студентите със състоянието, тенденциите, пазарите и възможностите за развитие на зайцевъдството, като нов клон на животновъдството в нашата страна.  Тя дава теоретични знания по въпроса за произхода на домашните зайци и практически познания по морфологичните, анатомичните и биологичните особености, тясно свързани с получаваната от тях продукция. Студентите се запознават със съществуващите породи, методите на тяхното усъвършенстване, с оглед повишаване на продуктивните качества и начините за създаване на нови по – високо продуктивни породи и хибриди. 

С оглед по – пълно да отговори на нуждите на съвременното производство, специален раздел запознава студентите подробно с различни системи и най – новите технологии за отглеждане на зайците.

Зайцевъдството, като наука за отглеждане, хранене, развъждане и усъвършенстване на продуктивните качества на домашните зайци има тясна връзка с анатомията, физиологията, биохимията, храненето, генетиката и развъждането на селскостопанските животни.

Непосредствена и абсолютно необходима за подготовката на специалиста, като добър организатор на зайцеферми за производството на заешко месо е връзката с такива дисциплини като механизация, зоохигиена, мениджмънт и т.н.