Основи на храненето
Предмет на дисциплината “Основи но храненето” е изучаването на основните въпроси по химичния състав на фуражите, както и енергийната и протеинова хранителност на същите за различните видове и категории животни.
Целта на курса е да се дадат на студентите основни знания и умения за установяване на химичния състав на фуражите по различни съвременни методи, как те се разграждат и трансформират в животинския организъм и в крайна сметка какви хранителни вещества дават те за организма на различните видове и категории животни, т.е. да се установи тяхната енергийна и протеинова стойност. Отделно внимание се обръща и на витамините и хранителните добавки при храненето на животните.
Студентите ще ползват придобитите знания по – нататък в обучението си за определяне и групиране на различните фуражи по тяхната хранителна стойност за различните животни и за правилното балансиране на рационите за различните видове и категории селскостопански животни.
За изучаване на дисциплината студентът трябва да има подготовка по физиология и биохимия на животните.
Връзката на настоящия курс на обучение е:
Непосредствена: С курса на обучение по в следващия семестър- “Приложно хранене на животните”
Косвена: С всички специализирани животновъдни дисциплини, включващи технологии на отглеждане на различните видове и категории животни.