Следберитбена физиология

В дисциплината „Следберитбена физиология“ се изучават основните закономерности на жизнената дейност в растителна продукция в периода беритба – реализация. Целта на дисциплината е да разкрива същността и динамиката на физиологичните процеси в различните части и органи от растението, явяващи се стопански ценният продукт, с оглед запазване на хранителната стойност.

Най-общо растителната продукция се класифицира в две групи: 1. Продукция с ниско водно съдържание  (под 15 %) към които се отнасят семената и сухите плодове.

Следберитбения период се характеризира с различни видове покой. 2. Свежа растителна продукция с високо водно съдържание (до 98 %). В тази растителна продукция протичат интензивни физиологични процеси (дишане, фотосинтеза, водообмен) и биохимични реакции, които зависят от особеностите на органа и условията на околната среда.

Изучавайки следберитбена физиология студентите получават информация за рисковите фактори и възможностите да се регулира качеството на продукцията.