Технологии в оранжерийното зеленчукопроизводство
Целта на курса е да се дадат на студентите основни познания по оранжерийно зеленчукопроизводство. Изучават се съвременните и перспективни типове пластмасови и застъклени оранжерии и други култивационни съоръжения с оглед прилагане на по-малко енергоемки технологии за получаване на високи и качествени добиви. Конструктивните особености на съоръженията се свързват с възможностите за поддържане на микроклимата в тях съобразно биологичните изисквания на растенията и на основата на програмиране на отделните фактори със съвременни технологични средства за управление и контрол на процесите и технологиите.
Основният раздел на учебната дисциплина е изучаване технологията на културите. В него се разглеждат биологичните прояви на културите, проблемите за производствени направления, сорта, разсадопроизводството и регулиране на растежните и репродуктивни прояви на растенията свързани независимо с екологичните условия.
В програмата учебния материал е групиран по теми, които са логически свързани и зависят една от друга.