Технологии в оранжерийното зеленчукопроизводство

Целта на курса е да се дадат на студентите основни познания по оранжерийно зеленчукопроизводство.  Изучават се съвременните и перспективни типове пластмасови и  застъклени оранжерии и други култивационни съоръжения с оглед прилагане на по-малко енергоемки технологии за получаване на високи и качествени добиви.  Конструктивните особености на съоръженията се свързват с възможностите за поддържане на микроклимата в тях съобразно биологичните изисквания на растенията и на основата на програмиране на отделните фактори със съвременни технологични средства за управление и контрол на процесите и технологиите.

Основният раздел на учебната дисциплина е изучаване технологията на културите.  В него се разглеждат биологичните прояви на културите,  проблемите за производствени направления,  сорта,  разсадопроизводството и регулиране на растежните и репродуктивни прояви на растенията свързани независимо с екологичните условия.

В програмата учебния материал е групиран по теми,  които са логически свързани и   зависят една от друга.