Технология на говедовъдството и биволовъдството

Учебната програма по дисциплината “Технология на говедовъдството и биволовъдството” е предназначена за студенти, специалност Зооинженерство, степен бакалавър. Програмата е съобразена с изучаваното от студентите по останалите дисциплини, без да се допуска излишно повторение на материала. Съдържанието на методичните единици включени, както в теоретичната, така и в практическата част на учебната програма, са съобразени със съвременните достижения в областта на говедовъдството, но третират и действащите в момента у нас стандарти, инструкции и др. законови разпоредби в областта на говедовъдството. 

В теоретичната част на учебната програма се дават теоретичните постановки по отношение на особеностите на храносмилателната система и храносмилането при говеда и биволи. Подробно са разгледани въпросите за хранене и отглеждане на различните категории говеда. Представени са основните изисквания за благополучието на говедото при тяхното отглеждане. На тази база се представят и прилаганите технологии на отглеждане на говедата в зависимост от тяхната възраст и физиологична състояние. Обръща се и внимание на специализираното месодайно говедовъдство, въпреки неговото ограничено представяне у нас, съобразно с приоритетите за бъдещо развитие. 

В практическата част на дисциплината студентите разработват пълен технологичен проект за говедовъдна ферма по индивидуално задание. По този начин имат възможност да се запознаят на практика с основните въпрос на планиране на броя животни по категории, скотоместа, основна продукция от говеда и др. Разработват се и дажби за всички възрастови и физиологични категории говеда за производство на мляко и угояване, на базата на които се разработва и фуражен баланс, планиране на необходимите фуражи, площи земя за тяхното производство и др.