Технология на овцевъдството и козевъдството

Дисциплината “Технология на овцевъдството и козевъдството” е основна дисциплина в учебния план на специалността Зооинженерство. Подбраните тематични единици осигуряват  теоретична и практическа подготовка на студентите от Агрономическия факултет по важни аспекти на производството на овцевъдна и козевъдна продукция. Дисциплината “Технология на овцевъдството и козевъдството”  е структурирана съобразно специфичните производствени процеси в овцевъдството и козевъдството характерни за пролетно-летният сезон. Разглеждат се важни въпроси свързани с доенето и храненето на овцете през пролетно-летният период, отглеждане на различни категория агнетата,  стрижба на овцете, млечна и месодайна продуктивност при овце и кози и други елементи от технологията на производство. Изучава се разнообразието от различни генетични ресурси в овцевъдството и козевъдството на страната, Европейският континент и света.

С усвоените знания по дисциплината „Технология на овцевъдството и козевъдството“ студентите от специалността Зооинжерство придобиват задълбочени познания и умения при управление на производството в овцевъдството и козевъдството през пролетно-летният период и научават възможности и технологични решения за отделни производствени процеси при отглеждането на овце и кози и различни управленски практики при развъждането и селекцията на овцете и козите.