Технология на птицевъдството

Целта на изучаваната дисциплина е студентите да придобият необходимите теоретични знания и практически умения в областта на инкубацията и технологиите на отглеждане на различни видове с. с. птици, които да приложат в различни сфери на птицевъдния сектор.

Птицевъдството е вторият по обем на продукция в стойностно изражение сектор на животновъдството след млечното говедовъдство и първият по тренд на нарастване през последните години. В световен мащаб непрекъснато се увеличава производството и потреблението на птичи продукти, както и асортимента от тях. В предвид на това, че в дисциплината Птицевъдство се изучават различни видове птици със стопанско значение, тя се изучава в две части. Подбраните в “Птицевъдство –втора част” теми дават на студентите теоретични познания относно системите на отглеждане, инкубацията на яйца и екологичните проблеми в Птицевъдството. Дисциплината е структурирана в няколко основни раздела – технология на инкубацията и системи на отглеждане на различните видове и категории птици.