Технология на свиневъдството

Свиневъдството е един от най – бързо променящите се отрасли на животновъдството, който осигурява до 34% от общо произведеното месо в страната, и до 66% от червеното месо. Развитието на отрасъла зависи основно от използваните породи и хибриди свине, производството на фуражи, технологията и организацията при отглеждане на свинете.

До 1990 г. свиневъдството в България се е развивало със сравнително високи темпове. Периодът 1990-2010 г. бележи рекорден спад в отрасъла – броят на свинете намалява повече от 5 пъти. Повече от 20 години икономическата среда у нас е неустойчива, което изправя индустриалното свиневъдство пред тежки ситуации, независимо от масовия внос на хибридни животни от световноизвестни фирми като Topics, Gene+ и др. 

За да се повиши рентабилността и да бъдат по-конкурентоспособни на пазара, свиневъдите трябва да се съсредоточат повече върху повишаване на ефективността на производството и устойчивостта на сектора.

В тази връзка учебната програма по дисциплината „ Технология на свиневъдството“ дава теоретични постановки по отношение на основни въпроси от областта на селекцията, храненето и отглеждането на различни категории свине.