Преподаватели, студенти и гости на Аграрния университет – Пловдив откриха новата академична 2018/19 година на тържествена церемония в Аулата

Преподаватели, студенти и гости на Аграрния университет – Пловдив откриха новата академична 2018/19 година на тържествена церемония в Аулата 18.09.2018

На празника присъстваха: г-н Александър Държиков – заместник-кмет на община Пловдив, г-н Костадин Димитров – кмет на район „Тракия“, д-р Хинрих Майер Жерболе – Доктор хонорис кауза на АУ, дипломати от посолството на Виетнам, г-н Хюсеин Ергани – Генерален консул на Република Турция в Пловдив,  г-н Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив, проф. Васил Николов – Председател на Селскостопанска академия, доц. Стефан Шилев – Директор РИОСВ – Пловдив, представители от висшите училища в Пловдив, партньори от аграрния бизнес, настоятелите на АУ.

В академичното си слово ректорът проф. Янчева в специално обръщение към първокурсниците каза: „Днес Вие плахо, но с много надежда и вяра пристъпвате прага на Аграрния университет, защото за Вас започва един нов, дългоочакван, непознат и примамлив етап от Вашия живот. Ще се потопите в динамиката на академичния живот, който ще Ви разкрие нови обществени, социални и професионални хоризонти. Тук Вие ще получите качествено обучение, което ще ви гарантира знания, предприемачески умения и самочувствие за успешна реализация. Вие сте тези, които ще  работят за спазване на европейските стандарти за безопасни храни, опазване на околната среда и поддържане на националното ни богатство – земята”.

За поредна година абсолвентите на АУ предадоха на първокурсниците символите на плодородието. Студентът Георги Димитров от специалност Аграрна икономика връчи на първокурсника Огнян Шиндарски от специалност Агрономство (Полевъдство) символично даровете на плодородната ни земя със завещание да я пазят и да се гордеят със своята професия и своя университет.
Ректорът връчи студентските книжки на тримата първокурсници, приети с най-висок бал: Християна Христева – специалност Агрономство (Полевъдство); Велислава Каменополска – специалност Растителна защита и Иван Иванов – специалност Агрономство (Растителни биотехнологии).

Приветствие към студентите и преподавателите поднесоха заместник-кметът на община Пловдив г-н Александър Държиков и кметът на район „Тракия“ г-н Костадин Димитров.

АУ високо цени приноса на българските и чуждестранни партньори от аграрния бизнес, които имат сериозен принос за успехите и достиженията на Университета, за качеството на обучението и изследователската дейност. Фирмите реновират учебни зали и лаборатории, предоставят нагледни учебни модели, агротехника, организират демонстрации, извеждат проблемни лекции, осигуряват студентски стипендии и стажове. 

В първия учебен ден на академичната година бе подписано споразумение за сътрудничество с фирма „Златекс“ ООД, изключителен представител на FENDT за България. На официалната церемония г-н Витеслав Храпави – експорт мениджър на FENDT, връчи на проф. Янчева ключовете на две съвременни селскостопански машини – трактор Fendt 200 P Vario и професионален комбайн за малките и средни стопанства FENDT серия Е, които ще се използват при обучението на студентите.  

Сопраното Денислава Станева, пяла на най-големите сцени в България и носител на награди от международни участия, поздрави преподаватели, студенти и гости.

Церемонията продължи по факултети, където деканите връчиха студентските книжки на първокурсниците, след което студенти и преподаватели изпълниха аудиториите за начало на редовните занятия.