​АУ домакин на Втория национален форум на младите фермери

​АУ домакин на Втория национален форум на младите фермери 31.05.2019

На 30 май в аулата на АУ – Пловдив се проведе Вторият национален форум на младите фермери. Той е организиран под егидата на евродепутата Владимир Уручев в сътрудничество с Министерство на земеделието, храните и горите, Националната асоциация на младите фермери в България, Аграрен университет – Пловдив и Националната служба за съвети в земеделието.

Първото издание на форума бе посветено на значението и ключовата роля на обновяването на поколенията в земеделието и привличането на повече млади хора в сектора. Тема на тазгодишното издание на Националния форум са иновациите и новите технологии за развитие на устойчив земеделски сектор в България.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри събитието. Тя каза, че в много кратък срок ще приключи договорирането на одобрените проекти по мярка "Млад фермер", след като са изчистени административните процедури. С това бюджетът ще бъде изчерпан и по нея ще бъдат подкрепени повече от 2500 земеделски производители. 

IMG_9234.jpg#asset:5564


Ректорът проф. Христина Янчева приветства младите фермери, студенти, преподаватели и гости и припомни, че вече става традиционно провеждането на този форум именно в Аграрния университет, който е национален център на аграрната наука и образование. Пожела успех на участниците в конкурса и завърши с думите на Нелсън Мандела: „Най-мощното оръжие, което променя света, е образованието. Образовайте се!“ 

Евродепутатът Владимир Уручев сподели, че Първият национален форум постави началото на една работеща платформа за обмяна на мнения и контакт между младите фермери в рамките на Националната асоциация на младите фермери. Изрази надежда, че с второто издание на форума ще се  засили мотивацията им за прилагане на иновативни модели и практики в стопанствата.

IMG_9253.jpg#asset:5565


Интерес предизвика представянето на класираните проекти в Националния конкурс за млади фермери – 2019 г. на: Галина Мирчева от с. Петърница, обл. Плевен; Ванко Иванов от с. Галата, обл. Ловеч; Агора Кулова от с. Васил Левски, обл. Пловдив; Георги Мутафчиев от Банско; Теодора Тодорова от София; Александър Сотиров от Айтос, Иванка Сълова от с. Красново, обл. Пловдив.

Победител в Националния конкурс за млади фермери 2019 стана 18-годишният Георги Мутафчиев, който ще се състезава за Европейската награда за млад фермер в Брюксел.

IMG_9275.jpg#asset:5566


За най-иновативен фермер бе излъчен Александър Сотиров, възпитаник на АУ, а призът за най-устойчив спечели Агора Кулова.

IMG_9287.jpg#asset:5568


Председателят на Европейската асоциация на младите фермери (CEJA) Ян Маес и експертът по финансови инструменти от ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ Нивелин Ноев ще запознаят младите фермери с възможностите за подобряване на конкурентоспособността и достъпа до финансиране в новата ОСП, както и по линия на финансовите инструменти.