АУ откри новата академична година

АУ откри новата академична година 15.09.2020

Аграрният университет – Пловдив откри новата академична година отвън пред Ректората, спазвайки мерките, породени от извънредната епидемиологична обстановка. 

IMG_4299.jpg#asset:8414

На празника присъстваха: Карина Ангелиева – Зам.-министър на образованието и науката, доц. Янко Иванов – Зам.-министър на земеделието, храните и горите,  Иванка Тодорова – Главен секретар на Националната служба за съвети в земеделието, Евелина Апостолова – Заместник-областен управител, Александър Държиков – Председател на Общинския съвет – Пловдив, Здавко Димитров – Кмет на Община Пловдив, Генерал-майор Явор Матеев – Командир на съвместното командване на специалните операции, Костадин Димитров – Кмет на Район Тракия, дипломати, членовете на Съвета на настоятелството на АУ, бизнес партньори.

В академичното си слово Ректорът проф. Янчева приветства първокурсниците с „Добре дошли“ в Аграрния университет, който през настоящата година чества 75-годишен юбилей. Увери ги, че ще получат качествено обучение, което ще им гарантира знания, предприемачески умения и самочувствие за успешна реализация на българския, европейския и международния пазар на труда. „Като част от дигиталното поколение, с присъщия си младежки дух и новаторство ще работите за изпълнение на заложените цели в новата Обща селскостопанска политика след 2020 г., както и в Европейската стратегия „От фермата до трапезата“ за модерно, зелено и по-здравословно земеделие“, каза проф. Янчева. Тя увери студентите, че с общи усилия, отговорност и дисциплина ще преодолеем предизвикателството да живеем, работим и учим в условията на пандемия.  

IMG_4329.jpg#asset:8415


Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева отбеляза, че пандемията от коронавирус е сериозно предизвикателство и изпитание и за академичния свят. „Университетите в днешно време обаче работят свързано и обменят добри практики с колеги от цял свят. Надявам се, че заедно ще преодолеем тежките месеци, които се задават, дори ще подобрим качеството на преподаване, развивайки нови умения. Преди седмица отворихме нов конкурс за модернизиране на висшите училища за 50 млн. лева, като идеята е да се създават повече партньорства в България и чужбина. Защото дали предизвикателството ще е COVID, дали ще са климатичните промени, университетите съвместно трябва да се справят с проблемите“, каза Ангелиева.

IMG_4354.jpg#asset:8416


Приветствие към студентите поднесе доц. Янко Иванов, Зам.-министър на земеделието, храните и горите, който подчерта важността на сектора в националната икономика и ролята на Аграрния университет за модернизацията и справяне с предизвикателствата пред българското земеделие.

IMG_4370.jpg#asset:8417


И тази година се спази традицията за връчване символите на плодородието от абсолвентите на първокурсниците. Председателят на Студентския съвет предаде на Георги Иванов от специалност Агрономство (Полевъдство) кошница, отрупана с плодове, зеленчуци и житни класове – дар на плодородната ни земя. 

IMG_4377.jpg#asset:8418


Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева лично връчи студентската книжки на първокурсничката Миглена Герчева, приета с най-висок бал 23.74 в специалност „Растителна защита“. 

Публиката аплодира нашумялата пловдивска група „Керана и космонавтите“, която поднесе специален музикален поздрав. 

IMG_4277.jpg#asset:8419


С „Варненски танц“ Студентският танцовия състав „Тракийска младост“ на Аграрния университет, носител на награди от национални и международни фолклорни фестивали и конкурси в Русия, Турция, Словакия, поздравиха присъстващите.

IMG_4435.jpg#asset:8420


Тържеството продължи по факултети, където деканите връчиха студентските книжки на първокурсниците, след което студенти и преподаватели изпълниха аудиториите за начало на редовните занятия в присъствена форма.

Студентският съвет и тази година покани всички първокурсници на градинско парти с музика, вкусни плодове и първа дегустация на университетското вино. 

IMG_4521.jpg#asset:8421