​Министърът Румен Порожанов откри в АУ първата демонстрационна зона за търговия със селскостопански стоки с Китай по инициативата 16+1

​Министърът Румен Порожанов откри в АУ първата демонстрационна зона за търговия със селскостопански стоки с Китай по инициативата 16+1 22.02.2019

На 21 февруари 2019 г. в Аграрния университет отвори врати Демонстрационен център 16+1 за електронна търговия със селскостопански и други продукти. Той е иницииран и реализиран от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (http://china2ceec.org) и е първият по рода си за млади предприемачи. Демонстрационната зона е договорена при срещата на премиера Бойко Борисов с китайския му колега Ли Къцян миналата година. 

Официални гости на откриването на Центъра бяха: министърът на земеделието Румен Порожанов, областният управител Здравко Димитров, заместник-кметът на община Пловдив Розалин Петков, кметът на район Тракия Костадин Димитров, проф. Иван Димов и проф. Костадин Костадинов от МОН, председателят на ССА проф. Васил Николов, председателят на Съвета на настоятелите на АУ Стефан Димитров, представители от посолството на Народна Република Китай, СУ, Тракийски университет, Агробиоинститут, БАН и др.

IMG_6658.jpg#asset:4968


Лентата прерязаха министърът на земеделието Румен Порожанов, директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство във формата 16+1 Васил Гелев и ректорът на АУ проф. Христина Янчева.

IMG_6675.jpg#asset:4967


Директор на ЦНСССКЦИЕ Васил Гелев изтъкна, че проектът създава условия на млади хора от Китай и страните от ЦИЕ да развиват електронна търговия чрез изградената през 2018 г. електронна платформа www.16plus1cloud.org за консолидиране на селскостопански и други производители от Китай и страните от ЦИЕ, която ще се използва като дигитален склад на продукти. Всеки предприемач ще бъде продавач по отношение на стоките и услугите, които предлага в страната, в която е позициониран, и купувач – търговец, по отношение на стоките, които му предлагат участниците от останалите страни от Инициативата 16+1. 

Министърът на земеделието Румен Порожанов заяви пред студентите, че живеят в интересно и динамично време, в което трябва да надграждат всичко, което по-възрастните и по-опитните правят. По думите му стратегията за цифровизация или дигитализация на земеделието е част от световната инициатива и вече има стопанства, които се управляват от мобилните приложения на телефоните. Точната наука и интелигентно управление на стопанствата и преработващите предприятия е приоритет за България. 

IMG_6671.jpg#asset:4969


 
Васил Гелев отбеляза, че миналата година българският износ за Китай се е увеличил с 28 на сто, с което е постигнат паритет с вноса. Целта е през тази година да се надгради с нови 50 процента. България изнася за Китай основно вино, мед, козметични продукти, кисело мляко за пиене, минерална вода и земеделски продукти.

Целта е да се насърчи сътрудничеството с Китай и между самите държави от Централна и Източна Европа.

IMG_6686.jpg#asset:4970


Ректорът на АУ проф. Христина Янчева посочи, че аграрният сектор е изключително важен, а цифровизацията ще допринесе за реализирането на продукцията ни на пазарите в цял свят. Тя пожела успех на Демонстрационния център, който ще подпомага предприемаческия дух на младите хора и ще им даде възможност да обменят добри практики и да извършват реални търговски сделки.