Продължава почистването на Ботаническата градина на Аграрен университет - Пловдив

Продължава почистването на Ботаническата градина на Аграрен университет - Пловдив 27.07.2020

Продължава почистването на Ботаническата градина на Аграрен университет – Пловдив. На 25 юли около 70 преподаватели и служители от университета, сред които проф. Христина Янчева – Ректор, доц. Севов – Декан на Агрономическия факултет, Венелин Цеков – юрисконсулт, се включиха активно в поредното за сезона облагородяване. Участие взе и г-н Костадин Димитров – кмет на район “Тракия”, на чиято територия е Ботаническата градина.

IMG_2656.jpg#asset:8085

За около 3 часа под зоркия професионален поглед на преподавателите беше прочистена и оформена голяма територия от градината. Премахнати бяха диви храсти и растения, за да се даде възможност за развитие на ценни видове.

Ботаническата градина е собственост на университета от далечната 1950 година и е третата в България. В нея се пазят и размножават редки видове, застрашени от изчезване. Поддържани са живи колекции на критични родове от българската флора и защитени растения.

Към момента все още има ценни растителни видове, някои от които са уникални за страната ни и силно застрашени от изчезване, което налага грижи за опазване на биоразнообразието.

По покана на инициативния комитет стрийт артистите Ники, Гери, Йордан и Стоян украсиха с творбите си парчето бетонна стена.

В събитието се включи и осемгодишната Рима от порода Голдън ретрийвър.

IMG_2649.jpg#asset:8087


Акциите по почистване ще продължат през целия месец август, като  целта е да се преобрази Ботаническата градина и тя да се превърне в едно красиво зелено пространство за жители и гости на града.