Ректорът на АУ връчи приз „Фермер на Тракия“ за 2019 г.

Ректорът на АУ връчи приз „Фермер на Тракия“ за 2019 г. 19.02.2020

На 18 февруари се проведе тържествена церемония за връчване наградите на престижния конкурс „Фермер на Тракия“ за 2019 г., организиран за седемнадесета поредна година от в. „Марица“ и проведен в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020. Целта на инициативата е да се отличат най-добрите фермери в областите „Растениевъдство” и „Животновъдство” за изминалата стопанска година.

В тазгодишното издание на конкурса участваха над 30 земеделски производители. Номинациите бяха издигнати от Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция, чрез областните дирекции в Пловдив, Пазарджик и Хасково. Традиционен съорганизатор на конкурса е Областна дирекция „Земеделие“ Пловдив.

Ректорът на АУ проф. д-р Христина Янчева е член на Консултативния съвет към приложение АГРО на вестник „Марица”, който излъчи победителите. Тя връчи приза „Фермер на Тракия” в направление „Животновъдство“ на  ветеринарния лекар д-р Светозар Василев, който сам отглежда елитно стадо на френската порода млечни и месодайни овце „Лакон”, има мандра за млечни продукти и предстои да отвори кланица за агнешко месо. Д-р Василев е съдружник в първата фирма у нас, специализирана в улов, пречистване, опаковане и износ на бели пясъчни миди от вида Donax Trunculus.

A021931.jpg#asset:7196


Победител в категорията „Растениевъдство” е възпитаникът на Аграрния университет Христо Русинов, който отглежда бадемови градини по програмата „Млад фермер”, има масиви с маслодайна роза, сертифицирани за биологично производство. Предстои да пусне в експлоатация и дестилерия.