Студент от Аграрния университет е победител в международното изложение „Salon International de l'Agriculture, 2020”, Париж

Студент от Аграрния университет е победител в международното изложение „Salon International de l'Agriculture, 2020”, Париж 09.03.2020

За втора поредна година студенти от АУ, с ръководител гл. ас. д-р Светослав Карамфилов, Катедра „Животновъдни науки“, взеха участие в състезание за млади експерти в земеделието по време на международното изложение „Salon International de l'Agriculture, 2020”, което се проведе в Париж от 24-ти до 29-ти февруари 2020 г. 

Изложението е смятано за едно от големите събития в Европа, отразяващо постиженията на аграрния сектор. Акцент са иновативните технологии в областта на растениевъдството, животновъдството, биотехнологиите, оборудване за селското стопанство, ресторантьорството, винарството и други. Специално внимание се обръща на хранителните продукти, произведени по традиционен начин, местната им значимост и функционалност. Изложението демонстрира съвременните достижения, облика и значимостта на френските традиции, ценности и култура. 

Аграрният университет участва в състезанието за втора поредна година в две категории: „Линейно-описателна оценка на крави“ от млечни и месодайни породи и „Преценка на френски вина“. 

Огромната изненада на тазгодишното състезание беше Веселин Пачаманов, студент от специалност „Зооинженерство“, който в категорията "Линейно-описателна оценка на крави" от млечни и месодайни породи - „YOUNG PEOPLE'S ANIMAL JUDGING COMPETITION“ събра максималния брой 100 точки и класира България на първо място. Студентът се пребори с 67 конкуренти от 22 страни, сред които Германия, Ирландия, Чехия, Полша, Швейцария и други. Победителят беше награден лично от представител на Френското министерство на земеделието и членове на Европейската комисия. 

2.jpg#asset:7248


Международното изложение в Париж е с изключително висок ранг и се отдава огромно значение на говедовъдството, поради факта че голяма част от световно известните породи са с произход от Франция. Веселин Пачаманов спечели първо място, оценявайки Кафяво говедо и гордостта на френската селекция Шароле, като впечатли домакините и получи заслужено купа, почетна диплома и награда. Вторият ни състезател в тази категория – Иван Мартинов, от същата специалност, в изключително висока конкуренция, при оценка на две класически френски породи – Монбелиард и Лимузин, се класира на престижното 11 място.

Състезанието в категория „Преценка на френски вина“ – „EUROPEAN WINE TASTING COMPETITION BY YOUNG PROFESSIONALS“ показа, че българските студенти познават и френските вина. Стефан Кировски от специалност „Аграрен туризъм“ и Мартин Андонов от специалност „Лозаро-градинарство“ се класираха в топ 10, заемайки 8-мо и 9-то място сред 26 състезатели от 22 страни. При оценката на френски вина те трябваше да определят вида на вината, година на производство, регион, произход и цена на виното.
Едно от събитията по време на състезанията беше посветено на местните традиционни хранителни продукти. Всички 22 участващи страни представиха родни продукти на организирания „Международен бюфет“. Аграрният университет участва с национални продукти като лютеница, пчелен мед, българско бяло саламурено сирене, суджук, пастарма, млечни десерти и други. Българските студенти запознаха колегите си с родните обичаи, традиции и особености в производството на уникални български продукти, като част от националното ни богатство. 

Вече трета поредна година специалност „Зооинженерство“ на АУ заема първо място в класацията на университетите в страната. Престижната награда от Франция е и международно признание за качеството на обучение на студентите както по животновъдство, така и в другите професионални направления, за приложимостта и конкурентоспособността на получените знания и умения на европейско и световно равнище.