Участие на студенти от АУ в интензивен летен курс в Германия

В средата на месец юли 2022 г. в Университета по приложни науки (Münster University of Applied Sciences) в Мюнстер, Германия се проведе осем дневен летен интензивен курс „Традиционни местни храни и къси хранителни вериги“. Курсът е част от работната програма по проект „Good teaching practices in experiential learning for effective education in embedded food systems (GOODFOOD)“, Project № 2020-1-PL01-KA203-082209, финансиран от програма Еразъм +.
Аграрен университет беше представен от студентите Александра Козарева, Венета Станкова, Илина Недева, Елиза Герджикова и докторант Дафинка Грозданова. Всички те взеха активно участие в работата на курса, натрупаха нови професионални познания, създадоха нови контакти.

По време на обучението по проекта във формат „е-learning“, отборите на всяка страна-партньор подготвиха и представиха казус за традиционен местен хранителен продукт. В организираната дискусия всички казуси бяха подробно обсъдени от студенти и преподаватели от гледна точка на социалните, екологични и икономически въздействия върху региона.
В рамките на работната програма студентите посетиха четири различни обекта в района на Мюнстер:
• най-голямото предприятие за търговия на едро с биологични продукти в Германия;
• общинска асоциация, осигуряваща храна на болниците в района на Мюнстер и осъществява социален патронаж на инвалиди и психично болни в района;
• открит фермерски пазар, който се провежда в събота на площад в града;
• био-динамично стопанство, работещо на базата на солидарното земеделие.