АУ откри новата академична година

АУ откри новата академична година 31.08.2021

На 30 август Аграрният университет откри учебната година с тържествена церемония пред ректората в академичен дух, с много настроение, усмивки и позитивизъм.

Гости на тържеството бяха: проф. д-р Христо Бозуков, министър на земеделието, храните и горите; Иванка Петкова, зам.-областен управител; Александър Държиков, председател на ОС – Пловдив; Величко Родопски, зам.-кмет на Община Пловдив; районни кметове; дипломати; генерал-майор Явор Матеев, командир на съвместното командване на специалните операции; Съветът на настоятелите на АУ; ректори на университети. 

IMG_6845.jpg#asset:10910

IMG_6895.jpg#asset:10915

В приветствието си към първокурсниците ректорът проф. д-р Христина Янчева ги увери, че са избрали университет с национален и международен авторитет.

„Слоганът на Аграрния университет „Иновативно образование, зелени технологии и чиста планета“ е в синхрон с променящия се свят.

Иновативното образование в АУ свързваме с използването на нови педагогически подходи, интерактивни форми и методи на преподаване с активното участие на студентите в обучението чрез подготовка и представяне на  курсови работи, решаване на практически задачи и казуси и включване в научните изследвания.

 Обучението се провежда по изцяло обновени учебни планове и програми, които са в съответствие със Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021-20230 година и бързо променящите се потребности на пазара на труда. В тях са включени нови дисциплини, отразяващи ускоряващото навлизане на дигиталните, космическите технологии и изкуствения интелект в агро-хранителната система.“

Проф. Янчева увери студентите, че с тях ще бъдат и дългогодишните партньори на АУ от бизнеса, които активно се включат в учебния процес чрез публични лекции, извеждане на отделни модули, осигуряване на стипендии за мотивирани студенти, учебни практики и стажове.

„Зелените технологии са фокус в обучението на нашите студенти, защото чрез тях ще се осигури адаптиране на аграрния сектор към климатичните промени, екологизация  на производствените практики, по-ефективно използване на ресурсите, запазване на биоразнообразието и ще се реализират целите, заложени в европейската стратегия „От фермата до трапезата“ за модерно, зелено и по-здравословно земеделие.“

„С новия слоган и последователна политика, съобразена с националните и европейските стандарти, АУ уверено влиза в бъдещето“, каза проф. Янчева. Тя пожела на всички студенти, преподаватели и служители успешна учебна година, здраве, дързост,  творческа свобода и вяра в утрешния ден!

IMG_6875.jpg#asset:10912

Председателят на Студентския съвет Христо Козаров приветства колегите първокурсници и им пожела успехи, незабравими спомени от университета и бъдеща реализация.

IMG_6897.jpg#asset:10916

И тази година беше спазена традицията в първия учебен ден абсолвентите да предават на първокурсниците символите на плодородието. Абсолвентът Емилио Радев увери колегите си, че са избрали благородна и достойна професия и университет с богата история. Той предаде тези символи на първокурсника Димитър Маринов, който благодари за топлото посрещане и обеща от името на колегите си да пази името на любимия университет.

IMG_6902.jpg#asset:10939IMG_6906.jpg#asset:10940IMG_6910.jpg#asset:10941IMG_6938.jpg#asset:10942


Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, възпитаник на Аграрния университет, приветства първокурсниците. „Аграрният сектор се нуждае от млади образовани хора. Избраният от Вас университет се е доказал през годините като институция, която подготвя най-добрите специалисти в сектора. Българското земеделие се развива изключително динамично, добрите перспективи пред вас са много“.

IMG_6921.jpg#asset:10920

Министър Бозуков връчи лично студентската книжки на първокурсничката Биляна Багрянова, приета с най-висок бал 23.46 в специалност Агрономство (полевъдство). Тя е от потомствена земеделска фамилия и ще продължи семейната традиция. Прадядо й Иван Багрянов е министър на земеделието и държавните имоти в периода 1938-1941 година и министър-председател на България през лятото на 1944 година. 

IMG_6929.jpg#asset:10922

IMG_6931.jpg#asset:10923


В тържествения ден беше открита паметна плоча на Атанас Скатов, възпитаник на Аграрния университет, който за съжаление на 5 февруари 2021 г. загина в подножието на К2 в Хималаите.

Височинен алпинист, мотивационен лектор, продуцент на филми и автор на 7 книги, свързани с неговите експедиции.

Скатов е първият и единствен българин, изкачил 11 пъти връх над 8000 метра, изкачил четири осемхилядника за 140 дни; първи веган в света, успял да завърши проекта „Седемте континентални първенци“; първи веган в света, изкачил връх над 8000 метра без помощта на шерп и изкуствен кислород.

През 2015 г. той развя знамето на АУ на осемхиляден връх в Хималаите.

По професия Атанас Скатов е агроном. Завършва Аграрния университет – Пловдив през 2001 г. като магистър по растителна защита, първенец на випуска. По време на следването си се обучава два семестъра в Хумболтовия университет в Берлин, Германия, където защитава и докторска дисертация. Автор е на научни статии в България и чужбина, становища, инструкции към Националната служба за растителна защита.

При откриването на паметната плоча ректорът проф. Христина Янчева каза: „Гордеем се с подвига и силата на духа на Атанас Скатов. Неслучайно на паметната плоча са изписани думите му „Върхът не е граница“, за да ни напомнят, че волята и вярата трябва да са наши постоянни спътници“. Развълнуван, бащата на Атанас Скатов – Георги, сподели за сина си: „Бореше се за чистотата на природата. Той заслужава да бъде увековечен”.

IMG_6956.jpg#asset:10926


Всички първокурсниците получиха студентските си книжки лично от деканите на четирите факултета.

По традиция Студентският съвет на Аграрния университет организира градинско тържество за първокурсниците, които  опитаха от даровете на учебно-опитните полета – грозде, ябълки, вино. Те посадиха магнолия, за която ще се грижат докато се дипломират.

IMG_7004.jpg#asset:10932IMG_6974.jpg#asset:10927IMG_7038.jpg#asset:10936IMG_6981.jpg#asset:10928


Поздравителни адреси:

Ирена Анастасова – Председател на Комисията по образованието и науката в 46-то Народно събрание

Д-р Ангел Стоев – Областен управител на област Пловдив

Thabo Thage – Извънреден и пълномощен посланик на Република Северна Африка в Р. България

Проф. дфн Анастас Герджиков – Ректор на СУ „Климент Оридски“ и Председател на Съвета на ректорите в България

Проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм – Ректор на Медицински университет – Пловдив

Проф. д-р инж. Пламен Моллов – Ректор на УХТ – Пловдив

Доц. д-р Добри Ярков – Ректор на Тракийски университет – Стара Загора

Генерал-майор Явор Матеев – Командир на съвместното командване на специалните операции

Георги Андреев – Прокурист „Зеебургер Информатик“ ЕООД