Студентите от emiSS на посещение в експерименталната винарска изба на Аграрен университет

На 4 април 2023 г. ръководителят на Експериментална винарска изба на АУ - инж. Ламбрин Топузлиев представи пред студентите от курса Erasmus Mundus Master in Soil Science (emiSS) целият процес на производство на различни видове вино в университетската винарна.
Винарската изба на университета е разположена между лозови масиви и е построена в далечната 1969 г. Тя е единствената изба в България за микровинификация с експериментален характер и една от 28-те изби в света, които са собственост на университет. Във винарната се съхраняват вина от над 50 сорта грозде и разполага с една от най-големите колекции енотечни вина на различна възраст.

Студентите се запознаха с процеса на производство на различните видове вино, сортирането и бутилирането му. Посетиха подземните помещения, които са на 30 метра под земята и така се създават отлични условия за съхранение на виното.
Също така разгледаха лабораторията, в която се правят анализи на виното и музея, който показва 50-годишната история на избата.
