Факултетът по растителна защита и агроекология тържествено отбеляза своята 40-та годишнина

Факултетът по растителна защита и агроекология тържествено отбеляза своята 40-та годишнина 12.05.2023

Факултетът по растителна защита и агроекология при Аграрен университет тържествено отбеляза своята 40-та годишнина. В Световния ден на растителната защита, празничното събитие събра бивши и настоящи преподаватели и възпитаници, партньори от научни, образователни и държавни институции и агробизнеса.

 Изпълнени с емоция и признателност бяха думите на настоящия декан на факултета проф. д-р Вили Харизанова: “Тук е мястото, където се посяват семената на любовта и грижата към най-ценната жива форма на планетата – растенията. Надградена със знания и опит, тази грижа се превръща в изключителен професионализъм, който възпитаниците на нашия Факултет притежават. Аулата на Аграрния университет днес е изпълнена с положителната енергия, с топлите чувства и с благодарността, която всеки един от нас изпитва към институцията, която го е изградила като специалист и му е завещала отговорността да приема проблемите като предизвикателства, да се развива и усъвършенства ден след ден, посветен не просто на една професия, а на мисия важна за хората, важна за света.”

 Вълнение и благодарност имаше и в думите и на бившите ректори, декани и преподаватели, които те споделиха с аудиторията. Част от настоящето ръководство- ректорът проф. д-р Христина Янчева и заместник-ректорът проф. д-р Владислав Попов, също отправиха емоционални слова.

Всички присъстващи имаха възможността да си припомнят с радост и умиление случки и събития от професионалния си път, благодарение на стотиците фотографии, които беше събрал специално за повода проф. д-р Радослав Андреев, ръководител на катедра Ентомология. В знак на благодарност и признателност за труда и подкрепата им през годините, почетни знаци бяха връчени на специалните гости от преподавателския екип, бизнес и НПО партньорите и научните и държавни институции. Водещ на събитието беше докторантът в катедра „Фитопатология“, и съветник на министъра на земеделието- Десислава Бонева. Представена бе и книга на факултета, издадена по случай годишнината.

Празникът продължи в двора на университета, с музика и танци от университетския ансамбъл и духов бенд.