Лозарство и Винарство

Лозарството е приложна наука, която изучава начините за направляване развитието на лозовото растение, за получаване на качествени добиви от грозде. 

Чрез лекциите и упражненията студентите от специалност „Аграрен туризъм“ ще могат да получат необходимите знания за биологията на лозата, екологичните проблеми свързани с изискванията и реакцията на лозовото растение към факторите на околната среда и агротехниката, за създаването и отглеждането на лозовите насаждения с цел получаване на високи и качествени добиви. Ще бъдат изучени и основните технологични схеми за производство на червени и бели вина, както и факторите влияещи върху качеството на виното.

Ролята на аграрния туризъм за развитието и опазването на лозовите ресурси. Връзката между аграрния и винения туризъм като мощни фактори за възраждане на българското село.