Студентите от emiSS посетиха експерименталната винарска изба на Аграрен университет-Пловдив

Студентите от emiSS посетиха експерименталната винарска изба на Аграрен университет-Пловдив 02.04.2024

На 25 март 2024 г. инж. Ламбрин Топузлиев - ръководител на Експериментална винарска изба на АУ представи пред студентите от курса Erasmus Mundus Master in Soil Science (emiSS) процесът на производство и съхранение на различни видове вино в университетската винарна.
Еразъм студентите посетиха винарската изба на университета, която е построена в далечната 1969 г. Тя е единствената изба в България за микровинификация с експериментален характер и една от 28-те изби в света, които са собственост на университет. Във винарната се съхраняват вина от над 50 сорта грозде и разполага с една от най-големите колекции енотечни вина на различна възраст.
Студентите се запознаха с технологията за производство на различните видове вино, сортирането и бутилирането му. Посетиха подземните помещения, които са на 30 метра под земята и така се създават отлични условия за съхранение. Инж. Топузлиев представи университетските вина, а студентите имаха възможност да дегустират бяло и червено вино.
Също така разгледаха лабораторията, в която се правят анализи на виното и музея, който показва 50-годишната история на избата.