Студенти на Аграрен университет участваха в интензивен летен курс в Италия

В периода 13.07.2023 – 23.07.2023 г. в село Мелле, Италия се проведе летен интензивен курс по традиционни местни храни и къси хранителни вериги. Селото е разположено в полите на Алпите, близо до Франция. Домакин на курса беше University of Gastronomic Sciences (Pollenzo, Italy). Курсът е част от работната програма предвидена в проект Good teaching practices in experiential learning for effective education in embedded food systems (GOODFOOD) Project № 2020-1-PL01-KA203-082209, финансиран от програма Еразъм.
В курса от Аграрен университет участваха студентите Ивана Тошкова, Методи Иванов, Стамен Вачков, Елиза Герджикова и Таня Павлова. Всички те взеха активно участие в курса и в работата по казусите.

В рамките на курса студенти от шестте партниращи университета в проекта посетиха пет различни обекта в района на Мелле: 1. Обществена градина MILPA, 2. Ресторант Juri - от фермата до трапезата 3. ресторант The Locanda Enventoor - собствениците (Енио и Моника) предлагат кухня, която те определят като „гранична кухня“, не само заради географското си местоположение, но и като кухня, вкоренена в територията, но повлияна от провансалските средиземноморски ветрове, 4. Мандра за производство на типично за района сирене Tumin del Mel, и 5. организация на граждани и производители - Земеделие подкрепено от общността (CSA horticulture) CAMPI A MELLE.


