Лаборатория за предизвикателства в Аграрен университет - Пловдив

На 14 октомври 2021 г. във Втора аудитория на Аграрния университет – Пловдив се проведе Challenge Lab. Целта на Challenge Lab или Лаборатория за предизвикателства е намиране на смели, нови решения на големи, осезаеми проблеми, пред които е изправен агро-хранителният сектор.
Работейки със студенти, Challenge Lab използват методология за хакатон – обединяват разнообразни умове, за да се справят с реалните предизвикателства в агро-хранителната система, идентифицирани от индустрията и науката.
Сред участниците в състезанието имаше студенти от I до IV курс от всички специалности, обучавани в университета. Заедно те сформираха пет работни групи с пет различни идеи, които да структурират като отговор на проблемите, породени от предизвикателствата пред агро-хранителния сектор.
Предизвикателствата, върху които работиха екипите, бяха:
- Възможности за производство на породни и географски продукти в България – ментор гл. ас. д-р Светослав Карамфилов
- По-голямо количество храна от по-малко площ – ментори гл. ас. д-р Нешо Нешев, гл. ас. д-р Мариян Янев
- Нитратите в храните – проблем за здравето на човека – ментори гл. ас. д-р Пламен Зоровски, гл. ас. д-р Павлин Василев, гл. ас. д-р Дима Маркова
- Селските райони на България обедняват и се обезлюдяват. Потърсете решения за справяне с предизвикателството – ментор гл. ас. д-р Крум Христов
- Отглеждане на винено лозово насаждение с производството на вторични продукти – ментор доц. д-р Боян Сталев
От 10.30 ч. до 16.30 ч. екипите имаха време да развият и изработят прототипи на своите идеи. Накрая те трябваше да представят своите идеи пред жури в състав:
- проф. д-р Виолина Ангелова – зам.-декан ФРЗА, АУ
- доц. д-р Велика Кунева – зам.-декан ФИ, АУ
- доц. д-р Галя Добревска – зам.-декан ФЛГ, АУ
- доц. д-р Любка Колева-Вълкова – зам.-декан ФА, АУ
- гл. ас. д-р Станко Станков – УХТ
- Елица Петкова – CleanTech България
- Ина Тодорова – CleanTech България
Всички екипи се представиха подобаващо и доказаха за пореден път, че студентите на АУ са знаещи, можещи и мотивирани да се справят с предизвикателствата в агросектора.
Класиране:
III място – екип Броколи
II място – екип Пипиниери
I място – екип Smart Team
Победителите в състезанието – екип Smart Team – получават и парична награда в размер на 2 000 евро.
EIT Food Hub в България – Аграрният университет – Пловдив и Cleantech България, подкрепени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ благодарят на всички участници в събитието.
EIT Food иска да трансформира хранителната система на Европа, като я направи по-добра за здравето на хората и за околната среда. EIT Food е общоевропейско партньорство, предназначено да даде възможност на новатори, предприемачи и студенти да разработват решения от световна класа за предизвикателствата в областта на храните, да ускорят иновациите, да създадат работни места и да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-големите инициативи, свързани с храните в световен мащаб, EIT Food иска Европа да поведе глобална революция в иновациите и производството на храни, да подобри храненето и да направи хранителните системи по-ефективни, по-сигурни, прозрачни и доверени по отношение на ресурсите.