Онлайн посещение на Oleícola El Tejar

След шест месеца, посветени на избора и подготовката на успешни бизнес модели, проектът COOPID – активен проект по програма H2020, работещ за разработване на стратегии за трансфер на знания в подкрепа на възприемането на биологични бизнес модели в първичния сектор на ЕС – осъществи онлайн посещение на Oleícola El Tejar, испанска кооперация, която използва остатъчните продукти от маслиновите гори, особено мокрите кюспета, получени при производството в предприятията за преработка на маслинови култури. Към момента кооперацията се състои от почти 250 асоциирани предприятия, които обработват маслините на повече от 80 000 фермери на площ над 400 000 hа. С други думи, Oleícola El Tejar е изумителен пример за успешен бизнес модел на биологична основа.
По време на посещението (проведено онлайн поради продължаващите ограничения на Covid-19), Oleícola El Tejar представи добри практики по отношение на производството на масло от маслиново кюспе, както и за получаването на широка гама продукти от мокри странични продукти от кюспе и маслини, като: биоенергия, биоторове, целулоза за хранене на животни, естествени биопродукти с висока добавена стойност и дори твърди горива – линии за активна валоризация, които позволяват на Oleícola El Tejar да "затвори цикъла".
Oleícola El Tejar представи своя бизнес модел, който се е развивал през годините в отговор на нуждите и проблемите на маслиновия сектор и на неговите почти 250 партньорски предприятия за преработка за маслиново масло – основни членове на Oleícola El Tejar. И накрая, участниците успяха да видят от първа ръка инсталациите на испанската кооперация.
В обобщение, ангажиментът на Oleícola El Tejar за добавяне на стойност към страничните продукти от маслинови гори в момента е ярък пример за циркулярната биоикономика, след като демонстрира и силен ангажимент за опазване на околната среда. В посещението участваха около 50 души от 10 европейски държави, включително членове на клъстера и 12 посланици. Сред посетителите бяха и членове на Министерството на земеделието, аквакултурите и храните на Испания и CDTI (Испански център за развитие на индустриалните технологии).
Посещението беше част от първото ниво на действия, адресирани директно към първичните производители в ЕС – една от основните стратегии за трансфер на знания по проекта COOPID, организирането на посещения на идентифицирани успешни бизнес модели. Като цяло COOPID работи по 4 нива на действия, които ще бъдат разгърнати чрез създадените мрежи от организации, активни в биоикономиката (COOPID Bioeconomy Clusters). COOPID има 10 клъстера за биоикономика на COOPID от 10 европейски държави, включващи широк кръг заинтересовани страни: първични производители (кооперации или асоциации в селското, горското и аквакултурите), промишлеността, публичния сектор, научните изследвания и академичните среди.
Посещението в Oleícola El Tejar е първото от многото посещения на идентифицирани успешни бизнес модели, които престоят. Проектът насърчава връзките между първичния сектор в Европа, като същевременно представя практически препоръки за първични производители, политици, индустрия и академични среди. Следващите посещения ще бъдат през октомври 2021 г.
Основната цел на проекта COOPID е да отговори на основните предизвикателства, с които се сблъсква първичният сектор, позлвайки „биоикономиката“. Координирана от Cooperativas Agro-Alimentarias de España, COOPID предлага иновативна и ефективна стратегия за вдъхновение на първичните производители и стимулиране на възприемането на приобщаващи и устойчиви бизнес модели, базирани на биологични продукти в европейския първичен производствен сектор, като се вземат предвид регионалните и секторни особености.