Равносметка за изпълнените дейности по Работните пакети на Компонент 1 „Климатични промени, екосистемни услуги и хранителни системи” от ННП-Храни

Екип от общо над 130 учени и експерти, между които представители на 9 института на Селскостопанска академия (ССА), 3 института на БАН и на 3-те ВУЗ-а: Аграрен университет (АУ) - Пловдив, Тракийски университет - Стара Загора и Университет по хранителни технологии – Пловдив вече трета година изпълнява дейности по Компонент 1 на Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ (ННП-Храни). Фактическата структурата на Компонент 1 „Климатични промени, екосистемни услуги и хранителни системи“ обхваща 3 работни пакета, 8 научни задачи и 29 дейности. Крайният срок за научната работа по Програмата е м. октомври 2022 г. Процесът изисква екипно обсъждане и планиране на заключителните дейности през оставащата едногодишна същинска научна работа.
В края на месец май т. г. екипът, работещ по Програмата, подготви и представи обобщен междинен отчет за изпълнение на дейностите и постигане на планираните резултати по трите работни пакета. А в периода 23-26 юни т.г. Института по земеделие – Кюстендил към ССА бе домакин на екипна среща, с цел преглед на напредъка от изпълнение на научните дейности по работните пакети на Компонент 1 и анализ на постигнатите резултати.
В дискусиите на срещата участваха: проф. д-р Елена Тодоровска – Главен научен секретар на ССА и Оперативен координатор на Компонент 1, проф. д-р Валентин Казанджиев от НИХМ, ръководител на РП 1.1 „Селскостопански екосистеми, адаптирани към климатичните промени“, доц. д-р Нели Грозева от Тракийския университет – Стара Загора, ръководител на РП 1.2 „Селскостопанските практики и въздействие върху биоразнообразието и екосистемните услуги”, доц. дбн Анелия Янчева от Агробиоинститут към ССА, ръководител на РП 1.3 „Осигуряване на растителната ресурсна база на приоритетните за страната хранителни системи“ на Програмата и над 50 учени и експерти. Активна позиция в дискусиите имаха учените от институтите към ССА, партньори по Програмата. Анализирани бяха постигнатите резултати и параметри на заложени индикатори, планирането, подготовката и публикуването на научните материали и не на последно място - реалната видимост и публичност на тези резултати.
На работната среща на Компонент 1 „Климатични промени, екосистемни услуги и хранителни системи”, оперативният координатор проф. д-р Елена Тодоровска отчете постигнатите научни резултати от изпълнението на научните дейности и задачи по трите работни пакета.
В представянето се акцентира върху необходимостта от действия за публикуване на резултатите в научни списания, индексирани и реферирани във Web of Science and Scopus и включването на студенти, докторанти и млади учени.
По думите й, нужно е „да се набележат действия за популяризиране на постигнатите резултати сред земеделските прозводители, преработватели и потребители“.
Проф. Тодоровска благодари на колегите и партньорите за екипната работа и посочи индикатора свързан с нови технологии, модели и стратегии за бизнеса, който следва да бъде приоритет на екипа, през 2021 - 2022 г.
Ръководителите на работни пакети – 1.1; 1.2 и 1.3 – проф. Казанджиев от НИМХ; доц. Грозева от Тракийския Университет - Стара Загора и доц. Янчева от АБИ към ССА докладваха за напредъка в изпълнението на планираните по тях дейности.
По трите работни пакета се проведоха екипни срещи и дискусии за постигане на по-добра координация и допълване в работата между екипите.
Боряна Козарева – директор дирекция „Библиотека и издателска дейност” към ССА представи възможностите за публикуване на резултатите от ННП-Храни в научните списания, издавани от Академията.