Лозарство и овощарство

Катедра „Лозарство и Овощарство“ има дългогодишна история в аграрното образование на България. През годините в нея са работили изтъкнати и известни преподаватели като чл. кор. проф. дсн Минчо Кондарев и проф. Велко Велков, допринесли много за съвременното развитие на лозарството и овощарството в България.

Към настоящия момент преподавателският състав на катедрата е представен от един професор, шест доцента и трима главни асистенти, които извеждат учебни занятия на студенти от различните квалификационни степени (бакалавър, магистър и доктор).

За обезпечаване на учебния процес в сградата на университета, катедрата разполага с две учебни зали по Лозарство и Ампелография, две учебни зали по Овощарство и Помология, една химическа лаборатория по Винарство и съвременна лаборатория по Биотехнология.

Катедрата разполага със съвременна учебно-експериментална база, намираща се в землището на село Брестник, в близост до гр. Пловдив, където се провеждат практическите занятия по Лозарство, Овощарство, Ампелография и Помология със студентите от всички факултети на университета.

В лозовите насаждения на площ от 30 хектара се отглеждат и съхраняват над 400 винени и десертни (семенни и безсеменни) сортове лози. С този голям генофонд България се нарежда на едно от водещите места в Европа по разнообразна сортова колекция на едно место, в която могат да се видят всички използвани формировки и подложки на лози в лозарството.

Сред лозята на Аграрен университет – Пловдив е разположена и единствената в България винарска изба за микровинификация с експериментален характер, в която се провеждат практическите упражнения по Винарство.

На площ от 20 хектара овощни насаждения се поддържат над 200 сорта от различни овощни видове и експериментални насаждения с различни сортоподложкови комбинации. Базата разполага със сортимент от листопадни и нелистопадни тропични и субтропични видове.

В експерименталната база катедра „Лозарство и Овощарство“ има модерни учебни зали оборудвани с необходимата апаратура и техника за нормалното протичане на учебният процес.

Катедрата е водеща на магистърските курсове:
- „Лозарство с основи на винарството“;
- „Овощарство-производство и управление на продукцията“;
- „Производство на плодове и следберитбени технологии“ - Съвместна магистратура с УХТ – Пловдив.

Ампелография

По дисциплината „Ампелография“, студентите  получават информация за значението, ботаническата и стопанска класификация на сем. Vitaceae Juss.(Лозови), географското разположение и разпространение на родовете, видовете и сортовете лози. В процеса на обучение, се усвояват познания за морфологич ...

Лозарство

По дисциплината „Лозарство“, студентите се запознават със състоянието, проблемите и перспективите за развитието на лозарството у нас и в света. Те получават познания за биологичните изисквания на лозата при производството на лозов посадъчен материал, създаването и отглеждането на лозовите ...

Основи на винарството

По Дисциплината „Основи на винарството”, студентите се запознават с теоретични и практически познания за преработката на винени сортове грозде и производството на различни типове вина.

Обогатяват се техните знания за връзката между качеството на изходната суровина – гроздето и отражението ...

Основи на лозарството

По дисциплината „Основи на лозарството“, студентите получават познания за състоянието и тенденциите в развитието на лозарството в България, Европа и света, разпространението и значението на лозовото растение. Изучават морфологичните, анатомични и физиологични особености на вегетативните и генерат ...

Технологии в лозарството

По дисциплината „Технологии в лозарството“, студентите получават подробна теоретична информация за съвременните аспекти в агротехниката на лозата. В процеса на обучение те усвояват практически умения за размножаване на лозата, производството на присадени вкоренени лози и създаването на нови лозов ...

Технологии за производство на трайни насаждения - част Лозарство

Лозарството е приложна наука, която изучава и посочва начините за направляване развитието на лозовото растение за получаване на високи, стабилни и качествени добиви от грозде. Чрез лекциите и упражненията по лозарство студентите от специалността Аграрно инженерство ще могат да получат необходимит ...

Лозарство и Винарство

Лозарството е приложна наука, която изучава начините за направляване развитието на лозовото растение, за получаване на качествени добиви от грозде. 

Чрез лекциите и упражненията студентите от специалност „Аграрен туризъм“ ще могат да получат необходимите знания за биологията на лозата, ...

Трайни култури – част Лозарство

По дисциплината „Трайни култури“ /част Лозарство/ студентите от специалността Екология и опазване на околната среда получават необходимите знания върху биологията на лозата, както и върху създаването и отглеждането на лозовите насаждения. Специално е акцентирано, върху разработването на екологосъ ...

Селекция на трайните култури - Селекция на лозата

В процеса на обучение по дисциплината „Селекция на трайните култури“- Селекция на лозата студентите ще получат познания за ефективността на различните методи прилагани при получаването на нови сортове - полова хибридизация, изкуствен мутагенез, самоопрашване (инцухт), свободно опрашване, както и ...

Основи на овощарството

Целта на курса основи на овощарството е да се дадат на студентите основни познания относно морфологичните и биологични особености на отглежданите у нас овощни растения, особеностите в плододаването им, специфичните им изисквания към екологичните условия, за размножаването им и производството на о ...

Технологии в овощарството

Целта на курса по Технологии в овощарството е да се дадат на студентите основни познания за овощните култури, за създаването и отглеждането на насажденията посредством правилно прилагане на основните агротехнически мероприятия, поддържане на почвената повърхност, торене и напояване.

Особено ...

Основи на овощарството на тропика и субтропика

Целта на курса е да се дадат на студентите познания за морфологичните и биологичните особености,както и стопанско значение на овощните култури от умерената, субтропичната и тропична зона. Създаване на насаждения и агротехнически мероприятия за отглеждането им. Разглеждат се  основни култури ...

Технологии в овощарството на тропика и субтропика

Целта на курса е да се дадат на студентите познания за морфологичните и биологичните особености, както и стопанско значение на овощните култури от умерената, субтропичната и тропична зона. Създаване на насаждения и агротехническите мероприятия за отглеждането им. Разглеждат се  основни култу ...

Овощарство и лозарство (част Овощарство)

От лекциите и упражненията по овощарство студентите получават необходимите знания за овощарството като подотрасъл на растениевъдството, което осигурява относително голям дял от общата продукция в отрасъла. То е от съществено значение за икономиката на страната. Учебната програма дава възможност з ...

Трайни култури (част Овощарство)

По дисциплината „Трайни култури“ (част Овощарство) студентите получават необходимите познания относно морфологичните и биологични особености на отглежданите в умерената климатична зона овощни видове, техните изисквания към екологичните фактори, производство на посадъчен материал, създаването на о ...

Овощарство на тропика и субтропика

Целта на курса по Овощарство на тропика и субтропика е да се дадат на студентите познания, относно отглеждането на листопадни и нелистопадни овощни видове съобразно климатичните и почвени условия на тропични и субтропични райони.

Овощните култури се разглеждат по групи, като за всяка култур ...

Помология

Дисциплината Помология запознава студентите с районираните и перспективните български и чуждестранни сортове, определени за създаване на нови овощни насаждения в нашата страна. Изучават се характерните помологични белези на плодовете. При отделните сортове се обръща голямо внимание на: биологични ...

Селекция на трайните култури - Селекция на овощните култури

Целта на дисциплината “Селекция на трайните култури” в частта ù “Селекция на овощните култури” е да се разширят познанията на студентите по овощарство и помология. Това се осъществява чрез запознаване с основните моменти от селекцията и интродукцията при отделните  овощни видове, с особеност ...

...