Лозарство и овощарство
Катедра „Лозарство и Овощарство“ има дългогодишна история в аграрното образование на България. През годините в нея са работили изтъкнати и известни преподаватели като чл. кор. проф. дсн Минчо Кондарев и проф. Велко Велков, допринесли много за съвременното развитие на лозарството и овощарството в България.
Към настоящия момент преподавателският състав на катедрата е представен от един професор, шест доцента и трима главни асистенти, които извеждат учебни занятия на студенти от различните квалификационни степени (бакалавър, магистър и доктор).
За обезпечаване на учебния процес в сградата на университета, катедрата разполага с две учебни зали по Лозарство и Ампелография, две учебни зали по Овощарство и Помология, една химическа лаборатория по Винарство и съвременна лаборатория по Биотехнология.
Катедрата разполага със съвременна учебно-експериментална база, намираща се в землището на село Брестник, в близост до гр. Пловдив, където се провеждат практическите занятия по Лозарство, Овощарство, Ампелография и Помология със студентите от всички факултети на университета.
В лозовите насаждения на площ от 30 хектара се отглеждат и съхраняват над 400 винени и десертни (семенни и безсеменни) сортове лози. С този голям генофонд България се нарежда на едно от водещите места в Европа по разнообразна сортова колекция на едно место, в която могат да се видят всички използвани формировки и подложки на лози в лозарството.
Сред лозята на Аграрен университет – Пловдив е разположена и единствената в България винарска изба за микровинификация с експериментален характер, в която се провеждат практическите упражнения по Винарство.
На площ от 20 хектара овощни насаждения се поддържат над 200 сорта от различни овощни видове и експериментални насаждения с различни сортоподложкови комбинации. Базата разполага със сортимент от листопадни и нелистопадни тропични и субтропични видове.
В експерименталната база катедра „Лозарство и Овощарство“ има модерни учебни зали оборудвани с необходимата апаратура и техника за нормалното протичане на учебният процес.
Катедрата е водеща на магистърските курсове:
- „Лозарство с основи на винарството“;
- „Овощарство-производство и управление на продукцията“;
- „Производство на плодове и следберитбени технологии“ - Съвместна магистратура с УХТ – Пловдив.
Ръководител

доцент д-р Антон Йорданов
- телефон: +359 32 654 220
- E-mail: aiyordanov@abv.bg
Състав

професор д-р Светла Янчева
- телефон: +359 32 654 312
- E-mail: yancheva_s@au-plovdiv.bg

доцент д-р Сава Табаков
- телефон: +359 32 654 220 +359 32 654 261
- E-mail: stabakov@au-plovdiv.bg

доцент д-р Галя Добревска
- телефон: +359 32 654 249
- E-mail: g_dobrevska@au-plovdiv.bg
доцент д-р Валентин Бамбалов
- телефон: +359 32 654 276
- E-mail: bambalovvg@abv.bg

доцент д-р Людмил Ангелов
- телефон: +359 32 654 216
- E-mail: vitis.vin_29@abv.bg

доцент д-р Боян Сталев
- телефон: +359 32 654 276
- E-mail: stalev26@abv.bg

главен асистент д-р Ивайло Динчев
- телефон: +359 32 654 252
- E-mail: dintchev@gmail.com

главен асистент д-р Веселин Иванов
- телефон: +359 32 654 252
- E-mail: veselin_1978@abv.bg
главен асистент д-р Анелия Попова
- телефон: +359 32 654 208
- E-mail: aneliyapopova@abv.bg
Администрация
Мариана Митова
- телефон: +359 32 654 219
- E-mail: mmitova@abv.bg
Ампелография
По дисциплината „Ампелография“, студентите получават информация за значението, ботаническата и стопанска класификация на сем. Vitaceae Juss.(Лозови), географското разположение и разпространение на родовете, видовете и сортовете лози. В процеса на обучение, се усвояват познания за морфологич ...
Лозарство
По дисциплината „Лозарство“, студентите се запознават със състоянието, проблемите и перспективите за развитието на лозарството у нас и в света. Те получават познания за биологичните изисквания на лозата при производството на лозов посадъчен материал, създаването и отглеждането на лозовите ...
Основи на винарството
По Дисциплината „Основи на винарството”, студентите се запознават с теоретични и практически познания за преработката на винени сортове грозде и производството на различни типове вина.
Обогатяват се техните знания за връзката между качеството на изходната суровина – гроздето и отражението ...
Основи на лозарството
По дисциплината „Основи на лозарството“, студентите получават познания за състоянието и тенденциите в развитието на лозарството в България, Европа и света, разпространението и значението на лозовото растение. Изучават морфологичните, анатомични и физиологични особености на вегетативните и генерат ...
Технологии в лозарството
По дисциплината „Технологии в лозарството“, студентите получават подробна теоретична информация за съвременните аспекти в агротехниката на лозата. В процеса на обучение те усвояват практически умения за размножаване на лозата, производството на присадени вкоренени лози и създаването на нови лозов ...
Технологии за производство на трайни насаждения - част Лозарство
Лозарството е приложна наука, която изучава и посочва начините за направляване развитието на лозовото растение за получаване на високи, стабилни и качествени добиви от грозде. Чрез лекциите и упражненията по лозарство студентите от специалността Аграрно инженерство ще могат да получат необходимит ...
Лозарство и Винарство
Лозарството е приложна наука, която изучава начините за направляване развитието на лозовото растение, за получаване на качествени добиви от грозде.
Чрез лекциите и упражненията студентите от специалност „Аграрен туризъм“ ще могат да получат необходимите знания за биологията на лозата, ...
Трайни култури – част Лозарство
По дисциплината „Трайни култури“ /част Лозарство/ студентите от специалността Екология и опазване на околната среда получават необходимите знания върху биологията на лозата, както и върху създаването и отглеждането на лозовите насаждения. Специално е акцентирано, върху разработването на екологосъ ...
Селекция на трайните култури - Селекция на лозата
В процеса на обучение по дисциплината „Селекция на трайните култури“- Селекция на лозата студентите ще получат познания за ефективността на различните методи прилагани при получаването на нови сортове - полова хибридизация, изкуствен мутагенез, самоопрашване (инцухт), свободно опрашване, както и ...
Основи на овощарството
Целта на курса основи на овощарството е да се дадат на студентите основни познания относно морфологичните и биологични особености на отглежданите у нас овощни растения, особеностите в плододаването им, специфичните им изисквания към екологичните условия, за размножаването им и производството на о ...
Технологии в овощарството
Целта на курса по Технологии в овощарството е да се дадат на студентите основни познания за овощните култури, за създаването и отглеждането на насажденията посредством правилно прилагане на основните агротехнически мероприятия, поддържане на почвената повърхност, торене и напояване.
Особено ...
Основи на овощарството на тропика и субтропика
Целта на курса е да се дадат на студентите познания за морфологичните и биологичните особености,както и стопанско значение на овощните култури от умерената, субтропичната и тропична зона. Създаване на насаждения и агротехнически мероприятия за отглеждането им. Разглеждат се основни култури ...
Технологии в овощарството на тропика и субтропика
Целта на курса е да се дадат на студентите познания за морфологичните и биологичните особености, както и стопанско значение на овощните култури от умерената, субтропичната и тропична зона. Създаване на насаждения и агротехническите мероприятия за отглеждането им. Разглеждат се основни култу ...
Овощарство и лозарство (част Овощарство)
От лекциите и упражненията по овощарство студентите получават необходимите знания за овощарството като подотрасъл на растениевъдството, което осигурява относително голям дял от общата продукция в отрасъла. То е от съществено значение за икономиката на страната. Учебната програма дава възможност з ...
Трайни култури (част Овощарство)
По дисциплината „Трайни култури“ (част Овощарство) студентите получават необходимите познания относно морфологичните и биологични особености на отглежданите в умерената климатична зона овощни видове, техните изисквания към екологичните фактори, производство на посадъчен материал, създаването на о ...
Овощарство на тропика и субтропика
Целта на курса по Овощарство на тропика и субтропика е да се дадат на студентите познания, относно отглеждането на листопадни и нелистопадни овощни видове съобразно климатичните и почвени условия на тропични и субтропични райони.
Овощните култури се разглеждат по групи, като за всяка култур ...
Помология
Дисциплината Помология запознава студентите с районираните и перспективните български и чуждестранни сортове, определени за създаване на нови овощни насаждения в нашата страна. Изучават се характерните помологични белези на плодовете. При отделните сортове се обръща голямо внимание на: биологични ...
Селекция на трайните култури - Селекция на овощните култури
Целта на дисциплината “Селекция на трайните култури” в частта ù “Селекция на овощните култури” е да се разширят познанията на студентите по овощарство и помология. Това се осъществява чрез запознаване с основните моменти от селекцията и интродукцията при отделните овощни видове, с особеност ...