Зооинженерство

  • Форма на обучение Редовно, Задочно
  • Степени на обучение Бакалаври

Цел на специалността

Основната цел на обучението в ОКС „Бакалавър”, специалност Зооинженерство е подготовка на висококвалифицирани, конкурентноспособни специалисти с широк профил в областта на управлението и използването на генетичните ресурси в животновъдството и аквакултурата за производство на животинска продукция, в съответствие със съвременните изисквания на обществото. 

Структура и организация на учебния процес

Студентите придобиват научно-теоретични, научно-приложни знания и практически умения за организиране и управление на аграрното производство, чрез комплекс от дисциплини, обособени в две групи - фундаментални и профилиращи.  

Общият профил на обучението в специалността Зооинженерство се допълва от избираемите дисциплини, които осигуряват специфични знания и компетентности от областта на изучаваната специалност, като хуманно отношение към животните, етология, биологично животновъдство и аквакултура, морско дело и рибарство, технология на преработката на млякото и месото, пасторализъм и т.н.

В учебния план на специалността са включени факултативни учебни дисциплини, които дават възможност за придобиване на знания и умения в различни научни области в съответствие с интересите на студентите - чуждоезикова подготовка, информационни технологии, растениевъдство, екология и опазване на околната среда и др.

Неделима част от практическото обучение по дисциплините с профилиращ характер е ежегодното провеждане на учебни и производствени практики. В края на образователния процес е предвиден задължителен преддипломен стаж, който се провежда в реална работна среда.

Придобивани знания и умения
Завършващите специалността Зооинженерство трябва да притежават следните знания и умения:

Знания 

  • да имат задълбочени познания по устройството и функциите на животинския организъм;• да познават технологиите за производство на фуражи за хранене на различни видове и категории животни, птици и хидробионти;
  • да могат да определят потребностите от хранителни вещества и източниците на тяхното обезпечаване при различни видове и категории животни, птици и хидробионти;
  • да имат задълбочени познания в областта на репродукцията и репродуктивните биотехнологии в животновъдството и аквакултурата;
  • да познават етапите на планиране и подходите при организиране на развъдната дейност; да определят целите на селекцията и селекционните признаци при различни видове и породи животни, птици, и хидробионти, в зависимост от конкретните цели на производството; да познават подходите за управление и съхраняване на генетичните ресурси;
  • да познават биологичните особености на основните видове селскостопански животни: говеда, биволи, овце, кози, свине, селскостопански птици, хидробионти, коне, зайци, пчели, и буби, изискванията им към условията на жизнената среда и отглеждането;
  • да знаят характеристиките на основните породи и възможността за тяхното използване при различни производствени системи;
  • да познават системите и технологиите на отглеждане на основните видове селскостопански животни и производството на различни видове животинска продукция;
  • да познават симптомите на основните заразни и паразитни болести, и първичните действия по предотвратяване на разпространението им.

Умения

  • при производството на животинска продукция и отглеждането на животните, да създават жизнена среда, съобразена с морфологичните и функционалните особености на животните, максимално благоприятстваща благополучието им, задоволяване на естествените им потребности, проявата на вродените им инстинкти;
  • да направляват процесите за производство на фуражи, отчитайки нуждите на животните от хранителни вещества и максималното им задоволяване с фуражи при най - изгодни икономически условия;
  • да съставят програми за хранене и да организират храненето на различни видове и категории животни, птици, и хидробионти, с цел максимално благоприятно поддържане на функциите на животинския организъм и ефективно производство на качествени и безопасни животински продукти;
  • да организират репродуктивния процес във фермите, за постигане на максимални резултати при възпроизводството на различни видове и категории животни, птици и хидробионти;
  • да организират и изпълняват развъдните мероприятия; да прилагат най- целесъобразните методи на отделните развъдни дейности (отбор, подбор, метод на развъждане и т.н.), в зависимост от целите на селекцията и да оценяват ефектите от тяхното използване;
  • да правят оценка на екстериора, конституцията, телесното състояние, продуктивността на животните от различни видове, породи, продуктивни направления;
  • да прилагат най- подходящите технологии, методи и подходи при отглеждане и използване на животните от основни видове селскостопански животни, птици и хидробионти, в зависимост от спецификата на категорията, породата, целта на производството, конкретните еколого – стопански условия;
  • да разработват технологични проекти за отглеждане на животните и производство на животинска продукция;
  • да организират и провеждат профилактични мероприятия, да организират ветеринарно – санитарните мероприятия във фермите за недопускане на проникване на заразни и паразитни заболявания, и осигуряване на производство на безвредни животински продукти;
  • да организират, управляват и контролират производството на животинска продукция на ниво ферма, както и в неправителствени и държавни структури.

Социални умения

  • да умеят да работят в колектив, да бъдат готови към взаимодействие с работещи на различни нива на професионална йерархия;
  • да умеят да организират работата на колектива, който ръководят, да могат да поставят цели и да формулират задачите, свързани с професионалните задължения на отделните работници и да изискват стриктно изпълнение на задълженията;
  • да умеят да водят диалог, да предотвратяват и управляват конфликтите, да търсят алтернативни решения в интересите на всички заинтересовани страни;
  • да умеят да анализират ситуацията и да приемат правилни решения при реализиране на поставените цели и изпълнение на практическите задачи;
  • да умеят да дефинират проблемите и да приемат обективни решения за тяхното преодоляване;
  • да осъзнават необходимостта от ефективна комуникация, повишена толерантност към личността на другите хора, активно участие в решаване на социални проблеми и управление на конфликти;
  • да проявяват етичната и правна отговорност за благополучието на отглежданите животни, качеството на произвежданата продукция и опазване на околната среда;
  • да могат да мотивират производителите на животинска продукция и да защитават техните интереси пред държавни и частни структури по веригата, за осигуряване на достатъчни количества качествени храни.

Области на професионална реализация
Завършилите специалността „Зооинженерство” придобиват образователно-квалификационна степен „Бакалавър” с професионална квалификация „зооинженер” и могат да се реализират като:

  • Ръководители, технолози, организатори и изпълнители на производствените процеси, консултант – експерт в:
    • аграрни ферми и стопанства с различна форма на собственост, организация и насоки на дейност в областта на производството на животинска продукция;
    • станции по изкуствено осеменяване, селекционни центрове, развъдни дружества и организации;
    • мандри, месопреработвателни предприятия, предприятия по преработка на яйца, мед, вълна, риба, коприна и др.;
    • предприятия във фуражната промишленост;
    • проектантски и внедрителски организации;
    • резервати, зоопаркове, служби за опазване на природната среда и др.
  • Експерт по животновъдство в:
    • общини, министерства, ведомства и организации, които обслужват, планират, контролират животновъдството, аквакултурата, пчеларството, бубарството, дивечопроизводството, фуражпроизводството;
    • развъдни и браншови организации с предмет на дейност развъждане и репродукция на животните, производство на животинска продукция;
    • фирми и организации за окачествяване, стандартизиране и търговия с животни и животинска продукция;
    • фирми и организации, занимаващи се с експорт и импорт на животни и животинска продукция, суровини, материали, машини, обслужващи животновъдното производство и преработка на животновъдна продукция;
    • банки и застрахователни дружества;
    • редакции и издателства в областта на животновъдството, информационни центрове.
  • Консултант в държавни или обществени организации за научно обслужване на земеделието;
  • Преподавател в основни, средни и висши училища. Специалист и изследователи в научни институти, станции, лаборатории.

Срок и форми на обучение
Обучението в ОКС „Бакалавър”, специалност Зооинженерство се осъществява в две форми - редовна (със срок на обучение 4 години - 8 семестъра) и задочна (със срок на обучение 5 години - 10 семестъра). 

Дипломиране
Обучението на студентите завършва с практически държавен изпит и писмен държавен изпит или защита на дипломна работа. 

Възможности за допълнителна квалификация
Студентите, успешно приключили обучението си в ОКС „Бакалавър”, могат да:

  • продължат образованието си в ОКС „Магистър”,
  • получат второ висше образование,
  • участват в различни форми на учене през целия живот.